Bu Kış Eviniz Bütçe Dostu Olsun
“Doğalgaz faturam çok yüksek geldi” diyenler, kış geliyor. Kaloriferleri, elektrikli ısıtıcıları ya da doğalgaz sobalarını açmanın vakti. Peki doğalgaz faturaları? Kömür harcamaları? “Doğalgaz faturam yüksek geldi” diyenlerdenseniz bu yazıda işinize yarayabilecek tecrübelerimizi derledik. Gelin bu kış eviniz bütçe dostu olsun.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Kalorifer Bakımı Önemli
Kaloriferlerin içinde biriken hava, radyatörün düzgün ısınmasını engelleyebilir. Bu havanın belli aralıklarla boşaltılması şart. Bu işlemi yaparken kaloriferin yanmamasına dikkat edin, sıcak su elinizi yakabilir! Aynı zamanda kaloriferin içinde zamanla kir ve pas birikir. Bu da ısınma performansını etkiler. İyi bir tesisatçıyla kaloriferler peteklerinizin içini temizlemesi için anlaşabilirsiniz.
Bu yazı ve içerik ücretli ya da ücretsiz tanıtım ve reklamlar içerebilir.
Isıtma Sisteminizi Tanıyın
Kombi ya da merkezi sistem, doğal gaz ya da kömür… Ne olduğu fark etmez. Isıtma için kullandığınız cihazların, termostatların kullanma kılavuzlarını okuyun. En verimli şekilde nasıl kullanacağınızı bulun.
Derecenizi Düşürün
Termostatınız kaç dereceye ayarlıysa, 1-2 derece aşağı çekin. Bu ufak farklılığı siz hissetmeyebilirsiniz. Ama faturanız bir miktar hissedebilir. Evde ince giyinip ısıtıcıyı açmak yerine, kalın giyinip ısıtıcıyı 1-2 derece kısmak daha verimli olabilir.
Çamaşırlarınızı Kalorifer Üzerinde Kurutmayın
Kış gelince çamaşır asacak yer bulmak büyük problem. Birçoğumuz da bu işlem için kaloriferleri kullanıyoruz. Oysa kaloriferlerin üzerini örtmek hava temasını azalttığı için ısınmayı zorlaştırıyor ve daha çok yakıt harcamaya başlıyoruz.
Perdeler Önemli
Pencereler evinizin ısı kaybettiği noktalardan biri. Kışın özellikle akşam saatlerinde perdeleri sıkıca kapatmak ısının odada kalmasına yardımcı olur. Ama perdenizin kalorifer peteklerini kapatmadığına emin olun. Bu durum kaçınılmazsa, perdenizi kaloriferin arkasına atın.
Pencerelerinizi Kontrol Edin
Artık yeni yapılan evlerin çoğunda çift cam ve yalıtımlı pencere kullanılıyor. Ama siz yine de pencerelerinizin açık kalan yerleri olup olmadığına bakın. Gerekerise pencerenizin yetkili servisinden destek alın ya da pencerelerinizin pervazlarını yalıtım süngerleriyle kaplayın.
Mobilyalarınızı Kaloriferlerin Önünden Çekin
Bazen yer sıkıntısından kaloriferlerin önüne koltuk, kanepe, büfe vb. mobilyalar yerleştiriliyor. Bu durum dekoratif olarak gerekli olsa bile, ısıtma performansını çok düşürüyor. O yüzden radyatörlerin önünü boş bırakmaya çalışın. Başka seçeneğiniz yoksa, kalorifer ve eşya arasında bırakabileceğiniz en geniş boşluğu bırakın.
Kapıları Kapatın
Evinizin bazı odaları diğerlerine göre daha fazla ısı kaybediyor olabilir. Bu durumda kapıları kapalı tutmak, diğer odaların soğumasını engeller. Böylece ısı tasarrufu sağlarsınız.
Kapı Altlarını ve Pencereleri Yalıtın
Isınan hava yükselir, soğuk hava zeminde kalır. Kapı altlarından soğuk esmesinin sebebi budur. Soğuk gelen odaların kapılarını kapatırken, kapı altlarını da havlu vb ile kapatmayı unutmayın. Aynı şekilde pencerelerinizin yalıtımını, lastiklerinin sıkılığını kontrol edin.
Yalıtımınızı Güçlendirin
Evi ısıtmak kadar, sıcaklığı korumak da önemli. Isısını koruyamayan bir evi ısıtmak hem daha zor hem de daha maliyetli. Bu nedenle hem evin içinde, hem de binanın dış cephelerinde nasıl verimli yalıtım yapabileceğinizi bu işle ilgilenen şirketlerle görüşün. Binanın dışına bakan duvarlar, eğer eviniz üst kattaysa tavan, eğer en alt katta ve altınızda bodrum varsa zemin, en çok ısı kaybedilen noktalarınız olabilir. Bu noktaların yalıtımını gözden geçirin. Gerekirse bina yöneticinizle görüşün.
Kalorifer Panelleri Kullanın
Kaloriferlerinizin olduğu duvarlar binanın dış tarafına bakan duvarlardaysa, ısı kaybı yaşanabilir. Bunun için yapı marketlerden alabileceğiniz ufak panelleri kalorifer ile duvar arasına yerleştirin.
Alternatif Isı Kaynakları: Fırın ve Duş
Çok büyük miktarlarda olmasa da duş ve fırınınız da evinizi ısıtmanıza yardımcı olabilir. Mutfakta yemek yaparken mutfak kapısını açık tutun ve fırının ısısının diğer odalara da geçmesine izin verin. Yemek piştikten sonra da kapağını açın. Aynı şekilde duş sırasında eğer eviniz müsaitse kapıyı sizin görünmeyeceğiniz şekilde aralık bırakmak banyodaki sıcaklığın eve yayılmasını kolaylaştırır.
Termostatik Radyatör Vanaları
Kaloriferlerinizin vanalarını termostatik vanalarla değiştirebilirsiniz. Böylece evin ısısı bir noktaya ulaşınca enerji tüketiminiz azalır. Aşağı yukarı şöyle bir şey oluyor bu vanalar:
https://www.hepsiburada.com/ara?q=termostatik+vana
Evinizin Isı Haritasını Çıkarmak
Bir tesisat şirketiyle evinizin ısı kaybeden alanlarını belirleyebilirsiniz. Infrared sensörlerle bu alanları tespit edip size uygun çözümler sunabilirler.
Isıtıcı Cihazların Bakımlarını İhmal Etmeyin
Kombinizin, ya da binanızdaki ısıtma sisteminin bakımlarını düzenli olarak yetkili servislerine yaptırın. Hatta kış öncesi ne olur ne olmaz diyerek bir kez gözden geçirin. Bu hem cihazların ısıtma performansı için hem de sizin ve ailenizin güvenliği için oldukça önemli.
Tasarruf etmeye bugünden başlamak isteyenler için ilk adımları da bu yazımızda sıraladık:
Bizim kış hazırlıklarımız bu şekilde. Eğer yazımızı beğendiyseniz ve sevdiklerinizin de evini kışa hazırlamalarını hatırlatmak istiyorsanız, ya da çevrenizde “doğalgaz faturam çok yüksek geldi” diyen arkadaşlarınız varsa yazımızı paylaşmayı unutmayın. Sizin önerileriniz varsa facebook sayfamızda yazımızın altında yorumlarınızı bekliyoruz:)