Girişimcilik ve KariyerÖne Çıkanlar

Müzikten Para Kazanmak

Müzikten para kazanmak için birçok yol mevcut. Özellikle son dönemde “sanatçılar internetten nasıl para kazanıyor” ya da “müzisyenler için para kazanma yolları neler” diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu konudan amatör ya da profesyonel olarak para kazananların izledikleri yollardan bazıları:

  1. Stok müzik yapmak (hiç tanınmadan yılda 300.000$ kazanan var)
  2. Performanslar ile müzikten para kazanmak
  3. Reklam müziği yapmak
  4. Film müziği yapmak
  5. Müzik lisanslama
  6. Müzik dersi vermek
  7. Şarkı yazarlığı
  8. Kendi şarkılarını yayınlamak
  9. Stüdyo müzisyenliği
  10. Ses tasarımı
  11. Sample üreterek müzikten para kazanmak
  12. DJ’lik yapmak

Hobiniz neden bir ek gelir kaynağı olmasın?

Birçok insan müzikten para kazanmak dendiğinde sadece ünlü bir pop star olmanın hayalini kuruyor. Bu süreç oldukça zahmetli ve yeteneğin yanında şansa dayalı bir durum. Oysa hobi olarak bile müzikle uğraşanlar için müzik yaparak para kazanmanın birçok yolu var. Fonda çalması için bu güzel parçayı da buraya bırakalım. Siz yazıyı okurken o da arkada çalsın.

Şarkıcılar nasıl para kazanıyor? Müzisyenler nasıl para kazanır?

Popüler müzisyenler için spotify para kazanma konusunda önemli bir platform. Bunun yanında konser gelirleri, telif gelirleri, çeşitli reklam anlaşmaları vb de bunu destekliyor. Müzik kariyeri birçok insan için sadece pop yıldızı olmakla eşdeğer. Ama birçok insan mesleklerinin yanında müzik hobilerini sürdürerek de para kazanıyor.

Müzikten nasıl para kazanılır?

Elbette bunların bazıları çok büyük kazançlar olmasa da, ek gelir için fena sayılmaz. Hatta bazı durumlarda bu hobisinden ciddi gelirler elde edenler de mevcut. İsterseniz gelin bu yolları inceleyelim.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Hobilerden Para Kazanmak



1. Stok Müzik Satmak-Yılda 100.000 Dolar Kazanan Müzisyenler var.

Bestelerinizin dünyanın birçok ülkesinde reklamlardan TV programlarına, Youtube videolarından filmlere kadar kullanılması hoşunuza gider miydi? Cevabınız evet ise stok müzik satmak sizin için keyifli bir yol olabilir.

Mesela en büyük stok müzik arşivlerinden Audio Jungle amatör ya da profesyonel birçok müzisyene bu imkanı sunuyor. Hatta bu öyle büyük bir pazar ki bazı müzisyenler çok ciddi gelirler elde ediyor.

Örneğin StockSounds ismiyle bu platformda 7 yıldır satış yapan müzisyen (ya da müzisyenler) bu yazıyı yazdığımızda 81000’in üzerinde parça satışı yapmıştı. Parçalarının minimum satış fiyatı 16$ görünüyor. Bu da yıllara bölünce 100000 dolar civarında bir ciro ortaya çıkarıyor. Elbette bir miktar komisyon vermesi gerekiyor siteye. ama yine de ciddi bir gelir söz konusu. Kaldı ki 16$ sadece basit kullanımlar için. Eğer parçaları youtube, radyo, TV reklamı vb amaçlarla satıldıysa satış fiyatı 400$’a kadar çıkabiliyor. Bu da gelirinin çok daha fazla olmasını muhtemel gösteriyor.

stok müzik satmak örnekte de görüldüğü gibi ciddi gelir sağlayabiliyor.

Stok müzik, TV, sinema, radyo vb. medya kanallarında kullanılmak üzere üretilen ve çeşitli stok müzik kütüphanelerinde lisanslanan eserlerin genel adıdır. Audiojungle gibi platformları inceleyerek ne olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.

Genelde film ya da reklam yapımcıları videolarında kullanmak üzere müzisyenlerden müzik sipariş eder. Ama bu hem oldukça pahalı ve zaman isteyen bir iştir. Eğer reklam ya da youtube içeriği gibi kısa sürede ve düşük bütçeyle hareket edilmesi gereken bir proje varsa, burada yapımcılar stok müzik arşivlerinden daha önce hazırlanmış ve kaydedilmiş bir eser satın alır. Projeye özel besteler, genelde o projeye lisanslanır ve başka bir projede kullanılmaz (örneğin kurtlar vadisi, aşk-ı memnu gibi dizi jenerik müzikleri). Bu yüzden de pahalıdır. Stok müzik ise parasını ödeyen herkesin kullanabileceği eserlerdir. Böylece binlerce projeye satılabilir (örneğin televizyonlardaki yemek programlarının ya da seyahat programlarının müzikleri genelde stoktur).

Stok müzik ile para kazanmanın yolları

Stok eserler genelde oldukça iyi prodüksiyonlarla kaydedilir. Günümüzde stüdyo ekipmanlarının ucuzlaması ve küçülmesiyle, birçok müzisyen evinde oldukça küçük ekipmanlarla stok müzik üretiyor. Temel prodüksiyon için iyi bir bilgisayar, audio interface, midi klavye, daw (ableton, cubase vb müzik yazılımları) ve monitor hoparlöre ihtiyaç duyuluyor. Bunların yanında müzik teorisi ve prodüksiyon bilgisi de önemli. Birçok insan online müzik kurslarıyla bu konudaki bilgisini artıyor. Ya da benzer platformları kullanıyor.

Popüler Stok Müzik Siteleri

Pond5
AudioJungle
PremiumBeat
Audio Network
Not: Bu sitelerden bazıları yüklediğiniz eserleri başka arşivlerde satmanıza izin vermeyebilir. Açıklamaları iyi okumanız gerekli.

Stok arşivleri çok ciddi elemelerle eser seçtikleri için, bir müzisyen olarak gelişiminize de katkı sağlayabilir. Sadece sitede yer alan eserleri iyi dinleyin ve formatlarını iyi analiz edin. Mesela süreleri, tarzları vb oldukça önemli.

Stok müzik ile para kazanmak biraz meşakatli ama birçok insan için oldukça keyifli ve kazançlı bir hobi ve meslek.



2-Canlı Müzik Yaparak Para Kazanmak

Enstrüman çalarak para kazanmak, müzikten para kazanmak isteyenler için oldukça popüler bir seçenek. Genç müzisyenlerin kazandığı paralar genellikle canlı müzik ile sağlanıyor. Sadece bir gitardan para kazanmak bile mümkün olabiliyor. Mesela birçok insan çeşitli mekanlarda hobi amacıyla müzisyenlik yaparak para kazanıyor. Bu elbette yorucu ama bir o kadar da eğlenceli bir yöntem. Sadece sahne almak istediğiniz mekanın güvenilirliği ve ziyaretçi kitlesini de göz önünde bulundurmakta fayda var. Canlı müzik yapmak birçok insan için aynı zamanda bir sosyalleşme yolu olarak da görülüyor.

3-Reklam Müziği Yapmak

Müzikten para kazanmak isteyenler için en ilginç yollardan biri de şüphesiz reklam müziği yaparak para kazanmak. Türkiye reklam sektörünün oldukça büyük olduğu bir ülke. Bu alanda da prodüksiyon şirketlerine reklam müziği üreten birçok isim var. Tabii ki bu alanda para kazanmak isteyenler öncelikle kendilerini prodüksiyon şirketlerine kabul ettirmeli. Bunun için de müzisyenler iyi bir portfolyo, disiplinli ve hızlı çalışma gibi gibi özellikleriniyle güven kazanmak için referanslar oluşturuyor. Çünkü insanların bir müzisyene iş vermesi için sebepleri olması gerekiyor. İyi bir portfolyo ve referanslar bu anlamda önemli.

Nasıl Reklam Müziği Yaparım?

Müzik yeteneği bu alanda oldukça önemli. Onun ötesinde iyi aranjörlük ve disiplinli çalışmak da gerekiyor. Bu alanda çalışan müzisyenler genellikle hızlı, pratik, iyi prodüksiyon kalitesine sahip ve bol alternatifli eserler üretiyor. Çalışılan markaların çeşitliliği sebebiyle farklı müzik tarzlarına uyum sağlamak epey önemli. Bir gün bir otomobil markası için oldukça agresif bir parça üretirken, ertesi gün bir bebek maması için ninni yapıyorlar.

Bu alanda hız ve temiz prodüksiyon en önemli kriterler. Genelde 1 gün hatta saatler içinde temiz kaydedilmiş ve projeye tam uygun eserler bekleniyor. Bu güven sarsıldığı zaman da iş bulmak oldukça zor oluyor.

Reklam vokali yapmak

Bazı müzisyenler kendi reklam jinglelarını üretip pazarlamak yerine sadece büyük reklam müziği şirketlerine vokal ya da enstrümentalist olarak hizmet veriyor. Mesela bir çikolata markası yeni bir reklam müziği yaptırıyor. Bunun için de bir erkek bir de kadın vokale ihtiyaç duyuyor. O zaman anlaşmalı vokallerinden birini stüdyoya çağırıp kayıtları okutuyor ve proje başına ödeme yapıyor. Tabii ki birçok vokal güvenilir ve büyük şirketlerle çalışmayı tercih ediyor çünkü küçük şirketlerde ödeme alamama veya başka türlü sorunlar yaşayanların şikayetleri de söz konusu.



4. Film Müziği Yapmak

Müzik yaparak para kazanmanın keyifli yollarından biri de film müziği bestelemek. Tıpkı reklam filmi müziğinde olduğu gibi refereans bu alanda da oldukça önemli. Film müziği yapan birçok müzisyen genelde bu işe çevrelerinde kısa film çeken tanıdıklarının eserlerine besteler yaparak başlıyor. İlerde yapacakları projeler için bu çalışmalar onlara referans sağlıyor. Film müziği reklam müziğine kıyasla müzisyenleri daha tatmin eden bir konu. Çünkü para kazanmak için müzik yapılsa da, ortaya çıkan eser ticaretten önce sanatsal bakış açısıyla üretiliyor.

Örneğin upwork gibi platformlarda birçok yapımcı kendi film ve video projeleri için müzik ilanları yayınlıyor. AYnı şekilde Fiverr da bu konuda oldukça iddialı.

Bu konuda kendini geliştirmek isteyenler için internette birçok müzik kursu ve eğitim bulmak mümkün. Ülkemizde de bazı özel kurslarda da “film müziği prodüksiyonu” konusunda eğitimler veriliyor.

5. Şarkı Lisanslama

Bazı müzisyenler, müzik kariyeri boyunca reklam ya da film bestecileri gibi sipariş usulü çalışmak yerine kendi istedikleri yoldan gitmeyi tercih ediyor. Kendi şarkılarını yapıyor, kaydediyor, çeşitli platformlar üzerinden lisanslayarak yayınlıyor. Özellikle spotify para kazanma konusunda bu tarz bağımsız müzisyenler için epey verimli. Tabii bu konuda müzisyenlerin telif haklarına, performans haklarına, besteci teliflerine vb. çok dikkatli olmaları gerekiyor.

Bu alan aslında singer/songwriter diye tanımlanan kariyere benzer görünse de bazı farklılıklar söz konusu. Öncelikle bu alanda çalışan müzisyenler gözlemlediğimiz kadarıylar müzik kariyerine performanslarla değil, stüdyo müzisyeni olarak devam eden müzisyenler. Yani aslında müzik para kazanmak için farklı alanlarda da çalışıyorlar.

CD Baby, Tunecore gibi platformlar üzerinde kaydettikleri eserleri lisanslayan müzisyenler bu aşamadan sonra bir şeye karışmıyor. Bu platformlar spotify, itunes, amazon, tiktok, google play gibi onlarca mecrada albümünüzü yayınlıyorlar. Gelirinizi takip edip sizin için topluyorlar. Kendi komisyonlarını aldıktan sonra kazancınızı size iletiyorlar. Aslında dijital bir plak şirketi gibi çalışıyorlar. Hatta sizin parçalarınızı tıpkı stok müzik arşivleri gibi film ve televizyon yapımcılarına da iletiyor.

Tabii ki bu sistemde kazançlı çıkmak öyle göründüğü kadar kolay değil. Albümü yayınlamak kadar onu duyurmak ve tanıtmak da önemli. Spotify dinlenme sayısı 1000’lerde kalmış müzisyenlerle dolu. Eğer müzisyenler şarkılarının “reklamını” yapmazsa, albümün orada olmasının pek bir anlamı kalmıyor. Bu da bütçe ve epey iş demek. Bir hayran kitlesi oluşturmak, onlarla iletişimde kalmak… Bunların ötesinde eserlerin global anlamda epey iyi olması gerekiyor.

Bir diğer handikap copyright meselesi. Bazı lisans şirketleri şarkının copyright haklarının tamamını size bırakırken bazıları bu konuda farklı talepler sunabiliyor. Bu sebeple anlaşmaların çok dikkatle incelenmesi önemli. Müzik yaparak para kazanmak kolay değil:)



6. Müzik Dersi Vererek Para Kazanmak

Müzikten para kazanmak güzel gelebilir, ama telif hakları, reklamlar, prodüksiyon süreçleriyle uğraşmak çok yorucu olabiliyor. Bu yüzden bazı müzisyenler daha sakin alternatifleri seçiyor. Mesela müzik dersi vererek para kazanmak birçok amatör müzisyenin de ek gelir kaynağı. Bazıları çeşitli kurslarda ya da çevresine özel ders vererek bunu yaparken, kimi müzisyenler de udemy gibi platformlar üzerinde kendi özel kurslarını oluşturup para kazanıyor.

Müzik dersi vermek için birçok eğitmen sahip olduğu müzik sertifikalarını da pazarlıyor. Elbette insanlar müzik bilgisi ne kadar iyi olursa olsun bir müzisyenin iyi bir eğitmen olduğunu hemen anlamayabilir. bu nedenle böyle bir müzik kariyeri için bu sertifikalar hatta küçük müzisyenler için eğitim verecek olanların pedagoji sertifikalarını da alması gerekli görünüyor.

7. Şarkı Yazarak Para Kazanmak

Özellikle pop müzik dünyasında dinlediğimiz şarkıların birçoğu aslında onları seslendirenlerin değil, arka planda söz & müzik yazanların eseri. Örneği Fettah Can Hande Yener, Murat Boz vb popüler isimlere besteler üretti yıllarca. Ya da bir zamanlar Sakin grubunun vokallerini üstelenen Onur Özdemir, artık Onurr adıyla Sezen Aksu’dan Ayşe Hatun Önal’a birçok ünlü ismin albümleri için parçalar hazırlıyor. Dünya’da da Sia yıllarca birçok ünlü isme parçalar verdikten sonra kendi albümlerini hazırladı.

Bu kariyer oldukça zorlu ama sonuçları da bir o kadar tatmin edici olabiliyor. Eskiden müzisyenler bestelerini ilk ağızdan sanatçılara dinletmek zorundaydı. bu da yapımcıları, asistanları vb aşıp onlara ulaşmayı gerektiriyordu. Oysa artık kayıt ekipmanları daha ulaşılabilir. Müzisyenler eserlerini çok daha kolay kitlelere ulaştırabiliyor. Sosyal medya platformları ya da youtube ve spotify gibi streaming servisleri sayesinde genç sanatçılar eserlerini yayınlayabiliyor. Bu sayede daha hızlı keşfediliyorlar. Bu durum şarkı yazarları için de geçerli.

Şarkı yazarları nasıl çalışıyor?

Birçok şarkı yazarı genelde ekip olarak çalışmayı tercih ediyor. Besteci ve söz yazarı olarak iş bölümü yapıyorlar. Farklı yöntemler seçenler de var ama iyi bir ikili birbirini müzikal anlamda da besleyebilir. Hatta yurtdışında bazı müzisyenler kalabalık ekipler olarak çalışıyor. Mesela 1 söz yazarı, 2 besteci, 1 aranjör gibi takımlar bir araya gelip onlarca alternatif üretip basit demolar hazırlıyor ve çeşitli ortamlarda yayınlayarak sanatçılara ulaştırıyor.

Elbette bu alanda çalışmak isteyenler için çevre oldukça önemli. Ama o çevreyi oluşturmak da kariyer basamaklarında önemli bir aşama.

Bu alanda müzik kariyerini sürdürenler için en önemli kriterlerden biri de telif hakları. Bir şarkının lisans haklarının nasıl alınacağı, besteci & söz yazarı ve aranjör telifleri gibi konularda gerekli araştırmaların yapılması oldukça önemli. Yanlış bir prosedür eser sahibinin maddi ve manevi teliflerini kaybetmesine neden olabiliyor. Geçmişte bu konuda Türkiye’de de besteci ve sanatçı kavgaları çokca yaşandı.



8. Kendi Şarkılarını Yayınlamak

Müzik yayınlama imkanlarının artması, müzisyenler için büyük avantajlar doğurdu. Eskiden müzik kanalları ya da radyolarla kısıtlıyken artık her bağımsız müzisyen kendi şarkılarını çeşitli platformlardan dinleyicilere ulaştırıyor. Spotify para kazanma konusunda müzisyenlere oldukça ilginç bir alternatif oluşturdu. Tabii bu platformların yanında youtube gibi platformlarda söz konusu. Birçok müzisyen eserlerini youtube’a yükleyerek hem kitle hem de gelir elde ediyor.

Sanatçılar internetten nasıl para kazanıyor?

Özellikle son dönemde birçok sanatçı albüm satışlarından ziyade online dinlenme gelirleri ile para kazanıyor.

Spotify’dan nasıl para kazanılır?

Spotify para kazanma seçenekleri içinde müzisyenlerin aklına gelen ilk müzik platformu. Bu yüzden spotify’dan para kazanma yöntemleri sık sık aranıyor. Bu konuda spotify çok sıkı davranıyor. Genellikle 30 saniyeyi geçen dinlemeler, 1 dinleme olarak sayılıyor ve bu dinleme başına para ödeniyor. Spotify bu konuda ser verip sır vermese de çeşitli bloglarda dinleme başına ortalama $0.006-$0.0084 arasında bir ödeme yapıldığı var sayılıyor. Ama tabii bu rakamlar sadece tahmin. Gerçekleri ne oranda yansıtıyor bilinmez.

Spotify’da dinleyici oranlarını artırmak isteyen müzisyenlerin çoğu sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor. Burada oluşturdukları kitleyi spotify’a yönlendiriyorlar.

Bir diğer detay ise müzik listeleri. Spotify dışında birçok popüler kullanıcının da playlistleri takip ediliyor. Bu listelerde yer almak müzisyenlerin dinlenme oranlarını ciddi şekilde artırıyor. Bu da ekstra gelir demek.



Müzisyenler Youtube’dan nasıl para kazanıyor?

Youtube music para kazanma konusunda müzisyenler için oldukça iyi bir alternatif olma yolunda ilerliyor. Platform doğası gereği müzisyenler ve fan kitleleri arasında daha güçlü bir bağ kurmaya imkan tanıyor. Youtube Music müzikseverler için de oldukça aktif kullanılan bir platform.

Youtube videoları ile para kazanma fikrine aşinayız. Müzik gelirleri ise biraz daha farklı. Örneğin siz parçanızı yüklediniz. Bu parçayı daha sonra başka bir video aldı yasal bir şekilde kullandı. Bunun için de telif kazanmak mümkün. Tabii bu teliflerin takibi için şarkılarınızın bir distribütör aracılığıyla yayınlanması gerekebilir. CD Baby’nin DIY Musician adlı bu blogundaki yazıda daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

Müzisyenler için telif hakları

Müzikten para kazanmak isteyenler için ufak bir hatırlatma, özellikle spotify youtube gibi platformlarda eserlerinizi paylaşırken bu eserlerin adınıza tescilenmesi, yüklerken lisans durumunun belirtilmesi önemli. Mesela youtube’da yüklenen videoların birçok lisans seçeneği var. Mesela bazı telif türleri youtube’daki parçanın tamamen size ait olduğunu ve sizden izinsiz paylaşılmasına izin verilmediğini gösteriyorken bazı müzik telifi türlerinde youtube’a yüklenen şarkı herkesin istediği gibi ücretsiz alıp kullanabileceği bir bir yapıya dönüşebiliyor. Bazı teliflerse eserin sizin adınızın kullanılması şartıyla yeniden üretilmesine izin veriyor. Mesela bir dj sizin parçanızı alıp remixleyip, sizin adınızı da parçada yazarak kendi hesabından paylaşabiliyor.

Bu nedenle özellikle müzik lisanslama, spotify üzerinden para kazanma, youtube üzerinden para kazanma gibi konulara girişmeden önce telif haklarının detayları üzerine araştırmalar yapmakta fayda var. Hatta müzik distribütör şirketlerinin ya da telif haklarınızı takip edecek organizasyonun size sunduğu hakları, kapsamlarını, eğer yurtdışı kaynaklı bir şirket ya da organizasyonsa Türkiye’deki mesam gibi kuruluşlarla anlaşmalı olup olmadıklarını, şarkının telifinin size mi şirkete mi ait olduğunu vb. konuları detaylıca araştırmakta fayda var.

Telif haklarıyla ilgili detaylı bilgileri Mesam üzerinden de araştırabilirsiniz.



9. Stüdyo Müzisyenliği İle Müzikten Para Kazanmak

Enstrüman yeteneklerine güvenen birçok müzisyen, stüdyo müzisyenliği yaparak para kazanıyor. Bu konuda elbette enstrüman bilgisi oldukça önemli. “Müziği seviyorum” diyen herkes enstrüman çalmaya niyetlenmiştir. İşte bu noktada enstrüman çalmanın zorluklarını fark etmiştir.

Bu yüzden müzik endüstrisi iyi enstrüman çalanlara her zaman ihtiyaç duyuyor. Bir besteci ne kadar iyi şarkı yazarsa yazsın, ya da bir şarkıcı ne kadar iyi ve ünlü olursa olsun, albüm kayıtlarının hatasız ve hızlı yapılması çok önemli. Burada da stüdyo müzisyenleri öne çıkıyor.

Ünlü sanatçlıarın hepsi albüm kayıtlarında Türkiye’nin önde gelen enstrümantalistleriyle çalışıyor. Elbette hobi müzisyenlerinin onlarla rekabet etmesi mümkün değil. Ama giriş seviyesi ekipmanların ulaşılabilirliği, müzik platformlarının yaygınlığı artık daha fazla amatör müzisyenin kendi parça ve albümlerini yapmasına imkan tanıyor. Tabii ki onların da kayıtlarda enstrüman çalan insanlara ihtiyaçları oluyor. Bu sayede birçok amatör gitarist, piyanist, davulcu, kemancı vb. Amatör müzisyenlerin eserlerine eşlik etme imkanı buluyor. Bu bazen de onlar için kazanç sağlayan bir aktiviteye dönüşüyor.

10. SES TASARIMI YAPARAK PARA KAZANMAK

Tıpkı stok müzik satmak üzerine derlediğimiz ses kütüphaneleri gibi, ses efektleri için de benzer kütüphaneler var. Hatta birçok stok müzik sitesi aynı zamanda ses efektleri de sunuyor.

Ses efektleri özellikle video editörlerinin, ya da farklı tarzda müzik yapan müzisyenlerin sık sık kullandıkları ses kayıtları oluyor. Bu yüzden ciddi satış rakamları yakalanabiliyor.

Bazı siteler çok iyi stüdyoların kaydettiği efektleri kabul ederken pond5 gibi platformlarda, amatör kullanıcıların orta düzey ses kayıt ekipmanlarıyla yaptıkları ses efektlerine de yer veriyor. Örneğin ortalama kalitede bir ekipmanla ya da gök gürültüsü, yağmur, su sesi, rüzgar sesi gibi akla hayale gelebilecek yüzlerce ses kaydı yapıp yükleyerek para kazanan insanlar mevcut.



11. SAMPLE YAPARAK MÜZİKTEN PARA KAZANMAK

Bazı müzisyenler kendi parçalarını zenginleştirmek için “sample” adı verilen kısa melodi ya da altyapılar satın almayı tercih ediyor. Özellikle rap müzik ya da elektronik müzik gibi tarzlarda bu sıkca yapılan bir yöntem. Hatta bazen aynı sample’ı satın alan müzisyenler arasında taklit tartışmaları da yaşanıyor.

İşte bu sample’ları üreten müzisyenler de var. Loopmasters en popüler sample arşivlerinden biri. Konu hakkında biraz daha bilgi sahibi olmak için incenelebilir. Elbette daha profesyonel müzisyenlerle çalışsalar da daha esnek satış imkanı tanıyan kütüphaneler de var. Splice bunlardan biri.

12-DJ’lik Yaparak Müzikten Para Kazanmak

DJ’lik müzikten para kazanmak isteyenler için oldukça farklı alternatifler sunan bir yol. Örneğin performansa yönelik djlik yapanlar çeşitli mekanlarda birkaç saat boyunca kendi hazırladıkları oynatma listelerini çalarak para kazanıyor.

Bazı DJ’ler ise mekanlar yerine online radyolarda ya da radyo istasyonlarında müzik yayını yapıyor.

Bir de daha üretken DJ’ler var. Onlar popüler şarkıların STEM adı verilen kayıtlarını alıyor ve bunlar üzerinden yeni düzenlemeler ve remixler üretiyor. Not: Bu stemlerin telif ihlal etmeyecek şekilde alınması ve yayılması önemli. Beatport gibi platformlar bu tarz kayıtları lisanslıyor.

Müzikten para kazanmak için gördüğünüz gibi o kadar çok yol var ki! Biz kendi araştırmalarımız ve gözlemlerimizle bir derleme hazırladık. Bu yazıda elbette %100 garantili ve size gelir sağlayacak yöntemler sunamayız. Belki buradaki örnekler kadar kazanamayacaksınız. Belki de buradaki örneklerden çoooook daha fazla kazanacaksınız kim bilir? Çünkü para kazanma söz konusu olunca onlarca farklı etken devreye giriyor. Ama hobilerini, hala hobi düzeyinde tutarak ya da daha profesyonel bir noktaya ulaştırmayı başaran insanlardan yola çıkarak ilgimizi çeken yolları size sunmak istedik. Önemli olan müzikten keyif almak.

Yazımızı bitirirken küçük bir hatırlatma yapmakta fayda var. Bu yazıda yer alan bilgiler bizim kendi izlenimlerimizi içeriyor. Yani kazancınızın vergilendirilmesi, kazanç yöntemleri gibi konularda güvenilir kaynaklardan kendi araştırmalarınızı yapmanızı öneriririz. Bir de telif hakları konusu var ki, o konuda da bilgi sahibi olmak önemli. Çünkü hem eserlerinizin size tescil edilmesi, hem de çeşitli platformlardan alıp parçalarınızda kullandığınız sample vb. eserlerin teliflerinin neleri kapsadığını bilmek size fayda sağlar.

Son olarak, bu bilgileri bir yatırım ya da iş tavsiyesi olarak değil bizim kişisel izlenimlerimiz olduğunu hatırlatmak isteriz ve lütfen bu konuda araştırma yaparken, herkesin size aynı iyi niyetle yaklaşmayabileceğini unutmayın. Eserlerinizi çalmak isteyen, sizi maddi zarara uğratmak isteyen, ürünler satmak isteyen ya da size farklı niyetlerle zarar vermek isteyecek insanlara karşı her zaman uyanık olun:)



Müzik Endüstrisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Böyle tatsız bir şekilde bitirmek istemezdik ama amatör bir müzisyen olarak bu uyarıyı yapmak istedim. Ne yazık ki müzik endüstrisi o ışıltılı dünyasının ardında kirli bir ortam da barındırabiliyor. Özellikle bu yazıyı okuyan genç arkadaşlarımızı alkol ve farklı maddeler konusunda dikkatli olmaya çağıralım.

Bir de klişe ama “ünlü olma vaadiyle kandırıldı” gibi durumlar ne yazık ki yaşanıyor. Özellikle kadınlar müzik endüstrisinde bu tarz durumlarla daha fazla karşılaşabiliyor (erkekler de hiç karşılaşmam sanmasın). Hobi amaçlı ya da profesyonel fark etmez bu sektörde bir şeyler başarmak sadece müzikal yeteneklerinize güvenin diyeyim siz anlayın.

İşin maddi boyutları söz konusu. Özellikle albüm çıkarma hevesindeki müzisyenler kolayca dolandırılabiliyor. Bu konuda bir harcama yapacaksanız çalıştığınız insanları iyice araştırın. Alışverişlerinize dikkat edin ve mümkün mertebe sözleşme yapmaya çalışın (sözleşmeleri iyi okuyun, güvendiğiniz hukukçulara danışın diye hatırlatalım:)

Bazı küçük mekanlarda sahne alan müzisyenler ödemelerle ilgili sıkıntı yaşayabiliyor. Bu yüzden hobi için bile olsa, bu konuda mekanları iyi araştırın.

Yazımızı beğendiyseniz müzisyen arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın:)

Başa dön tuşu