reklam
Evde BütçeKişisel GelişimÖne Çıkanlar

Evlilikte Maddi Sorunlar ve Sebepleri

Tanıdığımız birçok evlilikte maddi sorunlar yaşanıyor. Dönemsel ya da sürekli fark etmez. Hatta maddi sorunlar aslında evlilik hayatındaki birçok sorunun da temelini oluşturuyor. Bazı durumlarda aşılamayan maddi sorunlar boşanmaya kadar gidiyor. Birçoğumuz kendi ailemizde ya da çevremizde mutlaka ekonomik sorunlar yüzünden tartışan çiftlere denk gelmişizdir. Peki gerçekten evlilikte maddi sorunlar aşılması bu kadar zor sorunlar mı? Kendi çevremizden ve gözlemlerimizden yola çıkarak biz de bu konudaki görüşlerimizi paylaşmak istedik.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Evlilikte maddi sorunlar boşanmaya kadar gidiyor

Tüik verilerine göre ülkemizde kadınların yaklaşık %42’si, erkeklerin yaklaşık %17’si maddi sorunlar nedeniyle boşanma talebinde bulunmuş. Bu da ekonomik sorunların ne kadar ciddi sonuçları olduğuna dair önemli bir ipucu. Peki bu kadar ciddi sonuçları olan sorunlar nelerden kaynaklanıyor gelin birlikte inceleyelim. Ama önce bu yazıdaki içeriğin bizim kişisel görüşlerimiz olduğunu, bilimsel kesinliği olmadığını, her evliliğin kendine öze lşartları olduğunu ve birçok konuda gerekirse uzman desteği almanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.

reklam

Tüik verilerine göre ülkemizde kadınların yaklaşık %42’si, erkeklerin yaklaşık %17’si maddi sorunlar nedeniyle boşanma talebinde bulunmuş.

Evlilikte maddi sorunlar neden kaynaklanıyor?

Çevremizde de gözlemlediğimiz kadarıyla, birçok evlilikte maddi sorunlar aslında ekonomik sebeplerin yanında iletişim sorunlarına dayanıyor. Ekonomik durumu iyi olan ailelerde bile bu sorunlar yaşanıyor. O zaman para ve aile bütçesi konusunda açık bir iletişim olmaması, güvensizlik bu sorunların temel sebeplerinden gibi görünüyor. Şimdi bizim en çok gözlemlediğimiz bu sorunları bir inceleyelim isterseniz.

1. Farklı beklentiler ve hedefler

Her ailenin para alışkanlıkları farklı. Kimisi tüm parasını ortak kullanır, kiminin tüm hesapları farklıdır. Kimisi de çiftlerin hem ortak hem de bireysel hesapları vardır. Ortak hesaplar ve planlar söz konusu olduğunda beklentiler farklılaşabiliyor. Ve çiftler bunu konuşmayınca sorunlar doğuyor. Mesela tanıdığımız bir çift uzun süredir birikim yapıyordu. Erkek bu birikimi arabayı yenilemek için kullanmaya niyetlendi. Oysa kadın bu birikimi ev almak için kullanmak istiyordu. Bu gibi durumlarda hedefleri birlikte belirlemek ve açık olmak önemli.

2. Birikimleri de harcamaları da gizlemek

Eşten gizli alışveriş yapmak, haber vermeden başkası adına kredi çekmek, “eşim harcamasın” diye gizlice para biriktirmek… Bazı çiftlerde gözlemlediğimiz bir alışkanlık bu: Eşten para ya da borç gizlemek. Üstelik bu alışkanlık ekonomik sorunların yanında çiftlerin güvenini de zedeliyor. Evlilikte maddi sorunlar bu sebeplerle farklı konuları da etkiliyor.

3. Sorumluluğu paylaşmamak

Bazı ailelerde para yönetimi sadece bir kişiye kalıyor. Bu yüzden parayla ilgilenen kişi daha çabuk yoruluyor, stres yaşıyor. Sonunda da bu diğerlerine karşı bir öfke patlamasına dönüşüyor. Bunun sebepleri de çeşitli. Bazı durumlarda çiftlerden biri maddi konularla hiç ilgilenmiyor. Haliyle tüm sorumluluk, ödemeler vb. bir kişinin işi haline geliyor. Bazı durumlarda da eşlerden biri her şeyi kendi yönetmek istiyor ve herkesi para konusunda dışlıyor. bu da evlilikte maddi sorunlar ortaya çıkarıyor.

reklam

4. Suçlayıcı davranmak

Her evlilikte maddi sorunlar yaşanabilir. Bunların bazıları kontrolsüz gelişebilir. Ama bunları nasıl ele aldığımız bize bağlı. Mesela maddi bir sorun olduğunda hemen saldırgan davranmak en sık gözlenen durum. “Bi zam alamadın”, “işine sahip çıkamadın”, “para ağaçta yetişmiyor”, “senin gezmene para mı dayanır”, “çok mu lazımdı yeni araba”, “iş kuracağım diye bileziklerimi de yedin”… Bu cümleleri bir yerden tanıyoruz değil mi? Bu cümleler sorunu çözmediği gibi tartışmayı daha da körüklüyor. Her insan yanlış kararlar verebilir. Önemli olan bunları kırıcı olmadan, yapıcı bir şekilde birlikte çözüme kavuşturmak.

5. Geniş aile desteği

Para konu olduğu zaman anne-baba, kayınbaba-kayınvalide, kardeşler vb. de soruna ortak olabiliyor. Eşten habersiz aile üyelerine verilmiş bir borç bir tartışmayı tetikleyebilir. Ya da aile büyüklerinin genç çifte maddi destekte bulunması, bu desteğin bir gün “bu evi benim babamın parasıyla aldık, sen mi aldın sanki” gibi öfkeyle söylenen bir cümleye dönüşmesi oldukça kolay. Bu konularda da hassasiyet gösterilmesi evlilikte maddi sorunlar yaşanmaması için önemli.

Evlilikte maddi sorunlar olabilir. Önemli olan birlikte aşmak

Aslında açık bir iletişim ve güven ortamı sağlandığında evlilikte maddi sorunlar yaşandığında bile bunları aşmak kolaylaşıyor. Önemli olan çiftlerin birbirine yaşam boyu destek olmak için söz verdiklerini unutmamaları. Aşılamayan konularda ise güvenilir uzmanlardan destek almaktan çekinmemek önemli. Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın bu yazısını çok sevdik mesela.

Evlilikte maddi sorunlar üzerine yazdığımız bu yazı umarız sizin de hoşunuza gitmiştir. Paylaşmayı ve sosyal medyada bizi takip etmeyi unutmayın.

Reklam

reklam
Başa dön tuşu