reklam
Girişimcilik ve KariyerÖne Çıkanlar
Popüler

Hızlı Para Kazanma ve Buna Benzer Sahte Vaatler Nasıl Anlaşılır?

Hızlı para kazanma, nasıl zengin olunur, kolay para kazanma yolları, kısa yoldan zengin olma gibi cümleler Google’da en çok arananlar sıralamasında her zaman oldukça popüler. Hal böyle olunca, fırsatçılar da bu aramaları yapanların karşısına bazı sahte vaatlerle de çıkabiliyor. Eğer biraz internette bu konularda araştırma yaptıysanız, size kısa yoldan para kazandıracağını söyleyen onlarca ilana denk gelmişsinizdir. Ne yazık ki birçok insan bu ilanlardaki vaatlere inanıyor. Zamanlarını, emeklerini, hatta paralarını gerçekçi olmayan hayaller için boşa harcıyor. İsterseniz gelin bu konuda nelere dikkat etmemiz gerektiğini birlikte inceleyelim.

1. Dropshipping: Yalan mı? Hızlı para kazanma fırsat mı?

“Hızlı para kazanma” vaadinde bulunanların en çok önerdiği yöntem “dropshipping” yöntemi. Bilmeyenler için sistem basitçe şöyle: Amazon gibi büyük e-ticaret sitelerini kullanarak uzak doğu’daki toptancılardan ürün temin edip, ABD’de son tüketiciye ulaştırmak. Birçok ilanda “stoksuz e-ticaret” adıyla geçiyor.

İnternette size bu işin sırlarını öğreterek kısa yoldan çok para kazanabileceğinizi söyleyen binlerce ilan var. Sıfır maliyetle iş kurmak gibi gerçekçi olmayan iddialarda bulunuyorlar. Ama hiçbiri bu işin ciddi yatırım gerektirdiğini, 7/24 müşteri hizmeti desteği sunmanız gerektiğini, bu işi sizin gibi binlerce insanın yaptığını, öne çıkmak için reklama harcamanız gereken paraları vb. anlatmıyor. Bu eğitimleri “kısa yoldan zengin olma” umuduyla alan insanlar bir süre sonra gerçeklerle karşılaşıyor. Zarar ediyor. Unutmayın, Dropshipping bir iş modeli. Her iş modeli gibi ciddi bir yatırım, emek, zaman ve risk barındırıyor. Ve tüm bu çabanızın sonunda beklediğiniz kazancı sağlama garantisi yok. Yani zarar etme ihtimaliniz de epey yüksek. Nitekim konuyla ilgili bazı haberler de mevcut.

reklam



2. Şans oyunları bir yatırım aracı değildir. Hızlı para kazanma yolu hiç değildir.

Ne yazık ki ülkemizde birçok insan şans oyunlarını para kazanma aracı olarak görüyor. Halbuki adı üstünde “şans” oyunları. Maalesef sosyal medyada “tüyo” ve “ipucu” verdiğini iddia eden hesapların sayısı ve takipçileri oldukça fazla. Oysa gerçek şu: Bu hesaplar “tüyo” verdikleri iddiasıyla sadece takipçi kazanmak ve bu takipçi sayısıyla reklam mecrası olarak para kazanma peşinde. Ne yazık ki birçok insan şans oyunlarını ciddi ciddi bir gelir unsuru olarak görüyor. Özellikle de gençler.

3. Network marketing bir sarmal gibi sizi içine çekebilir.

Birçok marka satışlarını network marketing adı verilen bir yöntemle gerçekleştiriyor. Ev gereçlerinden kozmetik ürünlerine, sağlıklı yaşam ürünlerinden elektronik ürünlerine kadar birçok sektörde “temsilcilerle” satış yapan markalar mevcut. Genel olarak size sattığınız ürünler üzerinden ve satış temsilcisi yaptığınız arkadaşlar üzerinden komisyon vaat edilir. Ne yazık ki sizin yatırımınızı karşılayacak satış rakamını yakalamak her zaman o kadar kolay değildir. Matematiksel olarak da bu sistemler bir noktadan sonra tıkanır ve zincire sonradan eklenen halkalar zarar etmeye başlar.



4. Yatırım tüyosu verdiğini iddia edenlere karşı dikkatli olun

Ülkemizde yatırım danışmanlığı ve aracılık hizmetleri ancak SPK’nın yetkilendirdiği kurumlar ve kişiler tarafından gerçekleştirilir. Bunun dışında yer alan tüm faaliyetler “izinsiz sermaye piyasası faaliyetleri” olarak adlandırılırlar. Ne yazık ki ülkemizde bu tarz kişi ve kurumlar da mevcut. Yasal boşluklardan yararlanarak çeşitli yatırım araçları üzerinde “tüyo”lar verdiklerini iddia ediyorlar. Birçok insan bu kişileri dinleyerek zarar ediyor. Paranızı nasıl değerlendireceğinizi, hangi “yatırım araçları” üzerinden alım satım yapacağınızı ve bunun yasal durumunu iyi araştırmakta her zaman fayda var. Hele ki resmi geçerliliği hala belirsiz olan yeni nesil “kripto para birimleri” konusu tam bir muamma.

reklam

İzinsiz sermaye piyasası faaliyetleri hakkında SPK’nın resmi sitesinden bilgi alabilirsiniz.

5. Emeksiz kazanç olmaz unutmayın.

Birçok ilan ve eğitimde size “hiç emek harcamadan” büyük paralar kazanacağınız iddia ediliyorsa, şüphelenmek için iyi bir sebebiniz var demektir. Dünyanın en büyük yatırımcılarının hikayelerine bakın. Hepsinin ortak noktasının “çok çalışmak” olduğunu göreceksiniz. Kimsenin “tüyolarla” para kazanmadığını unutmayın.



6. Her yatırımın belli riskleri olabileceğini hatırlayın.

Risksiz yatırım, hızlı para kazanma yolları gibi vaatlerin gerçekçi olmadığını kendinize hep hatırlatın. Böyle olsaydı dünyanın en ünlü girişimcileri bile gece gündüz çalışmak yerine bu yöntemleri denemez miydi sizce de? Yaptığınız her yatırım, kurduğunuz her girişim kazandırma ihtimali kadar kaybettirme riski de barındırıyor bunu unutmayın.

7. Fantastik hızlı para kazanma hedefleri yerine gerçekçi sürdürülebilir başarıyı hedefleyin.

Kısa sürede milyonlar kazanmak, kısa yoldan zengin olmak gibi hayallere kapılmak sık düşülen bir hata. Elbette bunu başaran insanlar var. Ama bu başarının arkasında emin olun çok çalışma, eğitim, ticari bağlantılar, çevre, doğru zamanda gelen fırsatlar, şans, piyasa durumu, coğrafi avantajlar, gibi onlarca değişken var. Bu nedenle gerçekçi olmayan hayaller peşinde koşmak yerine şartlarımızı göz önünde bulundurarak sürdürülebilir istikrarlı hedeflere yürüyerek adımlarımızı sağlam atmayı da düşünmeliyiz. Ek gelir elde etmeye çalışırken asıl gelirinizi riske etmeyin.

Reklam

İlginizi çekebilir: Gerçekçi bir hedef, sürdürülebilir başarı



8. Ek gelir elde etmek mümkün ama…

Gerçekçi düşünerek mümkün. “Ne kadar ekmek o kadar köfte” sözünü duymuşsunuzdur. Yani yatırımınız, emeğiniz başarınız üzerinde etkili. Tabii ki çok yatırım yaptınız ve emek harcadınız diye de başarılı olacağınızın garantisi yok. Yani kaybetme riski her zaman var. Hele ki hali hazırda bir gelir kaynağınız varsa “ek gelir” uğruna bu ana gelir kaynağını riske etmemek önemli.

9. İyi bir iş planının önemi: Sadece kazanca değil, risklere odaklanmak

Eğer bir girişimde bulunacaksanız sadece potansiyel gelire odaklanmak yanlış. “Hızlı para kazanma” iddiasında bulunanlar genelde size sadece potansiyel gelirden bahsederler. Bu da sizi cezbeder. Oysa her iş modelinin riskleri ve maliyetleri de vardır. Örneğin ülkemizde mantar yetiştiriciliği son zamanlarda oldukça popüler ve bu konuda çok fazla haber yapılıyor. Bütün haberlerin ortak noktası girişimcilerin kazandığı miktar. Ama kimse bu işletmenin kurulum maliyetinden, yatırımın geri dönüş süresinden, risklerinden, ne kadar mesai gerektirdiğinden ürün dağıtımının maliyetinden vb. bahsetmek istemiyor. Bu nedenle bir iş kurarken ya da ek gelir modeli düşünürken potansiyel geliri ve potansiyel gider&riskleri objektif bir şekilde değerlendirmek çok önemli.



reklam

10. Eğitime önem verin. Ama doğru eğitime.

Sakıp Sabancı, babasının en önemli öğüdünün “bildiğin ayranı, bilmediğin yoğurda değişme” olduğunu söylüyor. Gerçekten de birçok insan bilgi sahibi olmadan “tüyolar” ya da “tavsiyeler”le yatırım ve girişim kararları vererek zarara uğrayabiliyor. Bu yüzden eğitimin önemi büyük. Ama internette her gördüğünüz eğitime de güvenmeyin. Mesela girişimci olmak istiyorsanız kosgeb öğrenme yönetim sistemleri‘yle başlayabilirsiniz. Hatta Kosgeb’in kurslarına da katılabilirsiniz.

Finansal okuryazarlığınızı Türkiye Bankalar Birliği Finansal Okuryazarlık Platformu üzerinden geliştirebilirsiniz. Bu konuda TEB’in de oldukça faydalı eğitimleri olduğunu söyleyelim. Eğitim veren kurumun yetkinliğini ve eğitimcinin yeterliliğine dikkat edin.

Bu yazıda yer alan tüm konular ve örnekler kişisel tecrübe ve görüşlerimizdir. Yatırım tavsiyesi değildir. Yazımızı beğendiyseniz paylaşmayı unutmayın.



reklam

reklam
Başa dön tuşu