reklam

Hakkımızda

Akıllı Bütçe Kimdir?

Selam:)

Burayı okuduğunuza göre blogu kimlerin yazdığını merak ediyorsunuz.
Ben Akıllı Bütçe:)

Uzun yıllardır reklam sektöründe çalışan bir reklamcıyım. Türkiye’de ve Avrupa’da modadan otomotive, teknolojiden bankacılığa sayısız markayla çalıştım. Markaların kurulma aşamalarından satış faaliyetlerine birçok alanda bulundum. Yani aslında işim sattırmak. Markaları daha albenili hale getirmek.

Tabii son yıllarda bu albenili markalardan kendimin de çok etkilendiğini fark ettim. Ne kadar bilinçsiz bir tüketici olduğu düşünmeye başladım. Bu hem finansal olarak hem de yaşam tarzı olarak bana iyi gelmiyordu.

Araştırmaya başladım. Bilinçsiz tüketimin, kontrolsüz para harcamanın ne kadar büyük bir sorun olduğunu gözlemleyip araştırmaya başladım ve ortaya Akıllı Bütçe çıktı:)

Blogu elbette tek başıma yürütmüyorum. Finans uzmanı ve mali müşavir adayı kardeşim ve yine reklam sektöründen hayat ortağım bana yazılarda destek veriyor.

Neden Bütçemle İlgilenmeye Başladım?

Bir gün “neden maaşım ay sonu gelmeden bitiyor” sorusunu sormamla başladı her şey. Gelirim artıyordu, ama gelirimle birlikte kredi borçlarım, kredi kartı borçlarım da artıyordu. Birikim yapamıyordum. Burada bir yanlış vardı. Önce gelirimin az olduğunu düşündüm. Ama gelirim arttıkça harcamalarım da arttı. Sonra meselenin paraya bakış açımla ve yaşam tarzımla ilgili olduğunu anladım.

Aldığım kıyafetlere gerçekten ihtiyacım var mıydı? Sürekli restoranlarda yemem gerekiyor muydu? İlla en son çıkan telefonu almam lazım mıydı? Bilgisayarımı sık sık değiştirmeli miyim? Bozulan eşyaları hemen atmak yerine tamir edemez miyim? Bu kadar eşyaya ihtiyacımız var mı?

Eşyalarla değil yaşamın kendisiyle mutlu olmak

Bu sorular beni bilinçli bir tüketici olmaya itti. Minimal yaşama ve sadeleşmeye yöneldim. Bunlar kişiden kişiye değişecek fikirler. Ama mesela bir ayakkabı almak sizi bir gün mutlu eder. Oysa deniz kenarında güzel bir yürüyüşün verdiği keyif bambaşka.

Bütçe, beden ve akıl. Hepsi birbirine bağlı

Araştırıp düşündükçe şunu hissettim. Para önemli. Ama beden ve ruhen iyi olmak da önemli. Üstelik 3’ü de birbiriyle bağlı değil mi? Yani para kazanmak için dinç ve zinde olmamız önemli. Ama para kazanmak için bedenimize ve aklımıza da zarar vermemeliyiz. Bu nedenle blogda bu alanlarla ilgili de haberleri ve kişisel uygulamalarımı paylaşıyorum.
Gelin size blogumu tanıtayım:

Evde Bütçe

Bu başlığın altında evde tasarruf etmek için neler yaptığımdan ve bu konuyla ilgili haberlerden bahsediyorum. Alışverişten enerji tasarrufuna, eski eşyaları değerlendirme yollarından verimliliğe kadar çeşitli konularda yazılar yer alıyor.

İşte Bütçe

Kariyerimiz para kazanma konusunda en önemli planımız. Bu başlık altında da daha verimli ve üretken çalışmak için neler yaptığımı, zaman tasarrufu için hoşuma giden yöntemleri, kendimi geliştirmek için kullandığım platformları ve başka insanların kullandığı platformları, eğitim imkanlarını (yaşam boyu öğrenim mottom:), zaman zaman freelance işler bulmak için öğrendiğim becerileri ve farklı insanların ek gelir kazanmak için kullandıkları yöntemleri paylaşıyorum.

Kendine Yatırım

Yukarda da bahsettim: para kazanmak bedenimizin ve aklımızın da sağlam olmasıyla alakalı diye düşünüyorum. Bu yüzden kendimi nasıl geliştireceğimi önemsiyorum. Daha zinde olmak, ufku açık bir insan olmak için ilgimi çeken konuları burada paylaşıyorum. Kitaplar, eğitim imkanları, zinde olmak için insanların kullandığı uygulamalar (özellikle ücretsiz olanlar:), minimalizm gibi farklı yaşam felsfeleri üzerine bilgiler bu başlık altında. Genelde kendi hoşuma giden konuları paylaşıyorum.

Sosyal Medyada Buluşalım

Akıllı Bütçe’yi instagram ve facebook‘ta da takip edebilirsiniz.

Akıllı Bütçe

Özetleyelim tekrar:)
Akıllı Bütçe kimdir?
30’lu yaşlarındayım. Reklam ve pazarlama iletişimi sektöründe çalışıyorum. Aynı zamanda freelance olarak UI/UX Design yapıyorum. Tasarruf, girişimcilik ve kişisel gelişim üzerine ilgimi çeken içerikleri paylaşıyorum blogumda.

Küçük bir hatırlatma

Aslında bu yasal olarak belirtmemiz gereken bir yasal uyarı. Zaten sitede her sayfanın altında da görebilirsiniz detaylarını. Özellikle sosyal medya üzerinden çok fazla soru geldiği için bunu hatırlatma gereği görüyorum. Bu blogda yer alan yazıları, araştırmaları, raporları, yazılı, görsel ya da sesli tüm içerikleri (buradan itibaren tüm bu kapsama giren materyallerden içerik olarak bahsedeceğim) ben kişisel olarak ilgi alanıma giren konulardan derliyorum ve blogda yer alan diğer içerik üreticileri de aynısını yapıyor. İlginç bulduğumuz ve paylaşmak istediğimiz için siteye yüklüyoruz. Bu sebeple Akıllı Bütçe’nin sosyal medya hesaplarında ve internet sitesinde yer alan bahsi geçen içeriklerin yatırım, birikim ya da finansal tavsiye niteliğinde “yatırım tavsiyesi” olmadığının altını çizmek isteriz.

Bu içeriklerin bazılarını biz kişisel hayatımızda da uyguluyoruz, bazılarını da çevremizdeki insanları gözlemleyerek konu hakkında kişisel görüşlerimizi yazıyoruz. Arada elbette mesleki deneyimlerimizden beslenerek kişisel görüşlerimizi bildirdiğimiz de oluyor. Ama unutmayın, herkesin bütçesi, para harcama öncelikleri, maddi imkanları aynı değil. Bir insanın faydasını gördüğüm bir konuda diğeri aynı şekilde fayda görmeyebilir, hatta zarara uğrayabilir. Bu nedenle burada yer alan içerikleri hayatınızda uygulayıp uygulamamak sizin sorumluluğunuzda bir karar. Hiçbir içerik %100 çalışan bir formül olarak değerlendirilmemeli.

Aynı şekilde sağlıkla ilgili ya da kişisel gelişimle ilgili konulardaki içerikleri de kişisel tecrübelerimiz ve kendi bakış açımızdan paylaştığımızı belirtelim. Yani bu içerikler de yol haritası ya da “uzman tavsiyesi” kapsamında değerlendirilmemeli.

Yani “altın alınır mı?”, “hisse senetleri yükselir mi?”, “biraz birikmişim var nasıl değerlendireyim?”, “emlak fiyatları ne yöne gider?” gibi sorularınıza biz cevap veremeyiz. Zaten vermiyoruz da:) Yatırım tavsiyesi niteliğinde önerileri ancak SPK’nın yetkilendirdiği kurumlar verebilir.

Bu konuda yazdığımız yorumlar da kişisel olarak yaşadığımız durumlarla ilgili izlenimlerimizdir. Mesela bizim kazançlı bulduğumuz bir konu sizin için kazançlı olmayabilir. Ya da bizim riskli bulduğumuz bir konu sizin için kaçan bir kazanç fırsatı olabilir. Bu nedenle bu içerikleri bu gözle değerlendirmenizi ve kendi kişisel kararlarınızı, kendi risk algınıza, ekonomik durumunuza ve önceliklerinize göre vermenizi rica ediyoruz:)

Bunu da sık sık yazıyoruz ama yine hatırlatalım. İnternette sizi kandırmak isteyen çok fazla insan var. Yani “kolay para kazanma” gibi önerilerle gelenlere karşı lütfen dikkatle yaklaşın.

Görüş ve önerilerinizi duymak isteriz. İletişim sayfamızdan ve sosyal medya kanallarımızdan iletişime geçebilirsiniz.

reklam
Başa dön tuşu