reklam

Gerçekçi Bir Hedef: Sürdürülebilir Başarı

Google’da en çok arananlarda “kısa yoldan para kazanmak” listenin en üstündeki yerini kaybetmiyor. Herkes hızlıca zengin olmak istiyor. Bu yüzden her yerde kısa yoldan para kazandıran iş fikirleri gibi sayısız ilanla karşılaşıyoruz. Oysa belki de asıl öğrenilmesi gereken, sürdürülebilir başarı sağlamanın yolları olmalı.

Bu yazı ve içerik ücretli ya da ücretsiz tanıtım ve reklamlar içerebilir.

Kısa yoldan para kazanmak gerçekçi bir hedef değil

iş adamı ve ofisi

Dürüst olalım, kısa yoldan çok para kazanmak dünya üzerinde çok nadiren, genelde de şans faktörüyle ortaya çıkan bir durum. O yüzden gerçekçi bir hedef değil.

Bir sonraki Facebook’u kurmak

programcılar çalışıyor

Özellikle Z kuşağı diye adlandırılan 2000 ve sonrasında doğanlar, zamanın ruhundan etkilenerek Facebook gibi yeni nesil girişimleri referans alıyor. Oysa bu tarz başarı hikayeleri, neredeyse milyonda bir gerçekleşen örnekler.
Bilgisayar mühendislikleri yeni facebook’u, işletme bölümleri yeni amazon’u kurmak isteyen heyecanlı gençlerle dolu. Oysa bu ölçekte bir başarı kişisel becerilerin ötesinde doğru kişisel bağlantıları sağlamak, doğru zamanda doğru yerlerde bulunmak gibi şans faktörüne de bağlı.



reklam

Gerçeküstü Hayaller vs. Gerçekçi Hedefler (Sürdürülebilir Başarı)

Önemli olan kısa sürede büyük başarılar kovalamak yerine,
uzun süreli, getirisi rahat yaşamamıza yetecek gerçekçi planlar yapmak. İşte buna kısaca “sürdürülebilir başarı” diyebiliriz.

Yürümeyi Öğrenmeden Koşamayız

Çok klişe olmakla birlikte oldukça doğru bir söz: “Yürümeyi öğrenmeden koşamayız”. Birkaç yıl önce yazılım geliştirme üzerine bir panelde bir hikaye dinlemiştim. Bir internet cafe sahibi internet üzerinden yazılım dersleri alarak, daha sonra arkadaşlarıyla da bilgisini paylaşarak, ufak çapta bir uygulama ofisinin temellerini atmış. Belki bir sonraki milyon dolarlık uygulamayı yazmaya çalışmak yerine böyle gerçekçi bir hedefin peşinden koşması onun için iyi bir sürdürülebilir başarı örneği.

Başarıyı Sürdürmek, Başarmaktan Daha Zor.

planlama ekibi

Şimdi sevdiğimiz bir makaleden alıntı yapmak istiyoruz. Özellikle son yıllarda birçok genç girişimci, farkında olmadan “yatırım almayı” kendine ana hedef olarak belirliyor. Tüm iş planını ve enerjisini yatırımcıları çekecek yöntemler için harcıyor. Bu aşamadan sonra ne yapacağı ise çoğu zaman belirsiz. Halbuki önemli olan uzun vadeli sürdürülebilir ve gerçekçi bir plana sahip olmak. Gerçekçi hedef noktalarla, ulaşılması zor görünen imkansız hayale adım adım ilerlemek. Bu yazıyı o yüzden çok seviyoruz.

https://www.kigem.com/basariyi-yonetmek-yakalamaktan-zordur.html

Sürdürülebilir Başarı, Küçük Düşünmek Değil

koşucu

Birçok insan gerçekçi adımlar atmayı küçük düşünmek olarak algılıyor. Oysa hayaliniz ne olursa olsun kafanızda her zaman o hayale giden bir yol haritası olmalı. Bu yol haritasının da mantıklı ve güvenilir durakları ve kontrol noktaları olmalı. Tek nefeste tüm yolu bir seferde, hem de çok kısa sürede koşmak imkansız. Maratoncular ve 100 metre koşucuları arasındaki fark budur. Elbette maratoncular da çok hızlı koşabilir, ama yarışın sonuna kadar enerjileri kalmalı. Ve rotalarını her zaman belli etaplara ayırırlar. Hangi etapta hangi tempoda gidecekleri önceden bellidir.

Hayalleriniz Olmalı. Ama Planlarınız da.

Kısa yoldan büyük başarılara ulaşmak birçok insanın hayali. Ama gerçekçi olmak zorundayız. Dünya böyle değil. Kişisel gelişim kitaplarında ya da girişimcilik seminerlerinde önümüze sürülen örnekler sadece şanslı bir azınlığın başarı hikayeleri. Belki siz de o noktalara ulaşabilirsiniz, ama belki de ulaşamayacaksınız. Yine de gerçekçi bir planlamayla bu hayallere giden yolda bir aşama kaydetmeniz, hayalinizdeki zirveye ulaşamasanız bile gerçek bir başarı elde etmenize katkı sağlayabilir.

reklam

Başarılarınızı Küçümsemeyin

İşte tam da bu noktada, elde ettiğiniz başarıları o örneklerle karşılaştırıp kendinizi küçümsemeyin. Bu sizi büyük bir hayalkırıklığına itebilir. Motivasyonunuzu kırabilir. Her insanın kazanımları, hayattan elde edecekleri farklı olacaktır. Önemli olan, elinizdekinin değerini bilmek ve sahip olduğunuzu koruyabilmek. Bunu sağladıktan sonra, üzerine inşa etmeye devam edebilirsiniz. Bir binanın katlarını bir günde tamamlayamazsınız. Bol şans:)

Eğer yazımızı beğendiyseniz, sevdiklerinizle paylaşın. Facebook sayfamızda da bizi takip etmeyi ve yorumlarınızı paylaşmayı unutmayın:) İlginizi çekebilecek diğer yazılarımızı da aşağıda görebilirsiniz.

https://akillibutce.com/hobilerden-para-kazanmak-mumkun-mu/

reklam
Başa dön tuşu