reklam
Geleceğe YatırımGirişimcilik ve KariyerÖne Çıkanlar
Popüler

Geleceğin Meslekleri Nelerdir?

Geleceğin meslekleri nelerdir diye merak edenler için çok ilginç bir derlememiz var . Dünya Ekonomik Forumu‘na göre 2022’den itibaren birçok meslek yapay zeka ve otomasyon teknolojileri sebebiyle yavaş yavaş ortadan kaybolacak. Öte yandan birçok yeni meslek kolunun da ortaya çıkması bekleniyor. Hatta halihazırda mevcut mesleklerin bazılarına daha da fazla ihtiyaç duyulacağı öngörülüyor. Peki geleceğin meslekleri neler olacak? Gelecekte en iyi meslekleri nasıl seçeceğiz? Yarının mesleklerine şimdiden hazır olabilir miyiz? Bu sorular hepimizin aklında. Ama geleceği tahmin etmek oldukça zor. Şu an yaptığımız işlerin birçoğu hiç tahmin edilememişti. Ama yine de bugünün gidişatından yola çıkarak geleceğin meslekleri üzerine sizin için bu yazıyı derledik.

2022’den itibaren ihtiyacın azalacağı düşünülen meslekler

Öngörüler muhasebe, operasyonel organizasyon, dağıtım, müşteri ilişkileri, kasiyerlik gibi kolayca otomosyona bırakılabilecek işlerin bu değişimden ilk etkilenen meslekler olacağını söylüyor. Tahminlere göre dünyada 70 milyonun üzerinde pozisyon bu şekilde yok olacak. Öte yandan yeni iş kollarında 160 milyon yeni çalışana ihtiyaç duyulacağı tahmin ediliyor. Bu da iyi haber.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

reklam

Geleceğin Meslekleri Nelerdir Hızlı Bir Bakış

O zaman hadi gelin dünya çapında popülerleşmesi beklenen geleceğin meslekleri konusundaki öngörüleri sizlerle paylaşalım. Birçok kaynakta biraz daha bilimkurgu temalı tahminler bulabilirsiniz. Biz oldukça gerçekçi yaklaşmaya çalıştık konuya. Hadi başlayalım:

1. Bisiklet Tamirciliği & Bakımı

bisiklet görseli

Geleceğin meslekleri nelerdir sorusunun ilk cevabının bu olacağını düşünür müydünüz? Teknoloji odaklı meslekler beklerken bu sizi şaşırttı değil mi? Özellikle Avrupa’da otomotiv alanında yapılan kısıtlamalar ve yeni nesil şehirleşme bisikletin yeniden popülerleşmesine sebep oldu. Elektrikli bisikletlerin de kullanımının artmasıyla bu yöndeki talebin bir süre daha artacağı tahmin ediliyor. Tabii ki Türkiye gibi dağlık ve engebeli şehirlerin olduğu bir coğrafyada bu trend ne yönde ilerler bilinmez. Ama Avrupa’da bu iş kolunun bir süre daha popüler olmasına şaşırmamak gerek.

2. Kullanıcı Deneyimi Tasarımı

kullanıcı deneyimi tasarımcısı görseli

Global anlamda kısaca UX Design olarak adlandırılan disiplin, son yıllarda akıllı cihazların yaygınlaşmasıyla giderek popülerleşmeye başladı. Bugün akıllı uygulama ve cihazlar ile kullanıcının nasıl etkileşim kuracağını tasarlamak olarak özetlense de, kullanıcı ve teknoloji etkileşiminin farklı şekillerde gelişmesiyle daha da genişleyecek bir disiplin. Geleceğin meslekleri nelerdir diye araştıranlar bu alana mutkala bakmalı.

Bu yazımızı da okuyun: İntrovertler İçin Meslekler

3. Hemşire & Sağlık Personeli

hemşire görseli

Dünya yaşlanıyor ve kalabalıklaşıyor. Geleceğin meslekleri nelerdir diye düşünüyorsanız sağlık endüstrisini mutlaka incelemelisiniz. Tıp her ne kadar ilerlerse ilerlesin, insanların sağlık personeline olan ihtiyaçları günden güne artıyor. Bu alanda yetkin personele olan ihtiyaç da aynı şekilde büyümeye devam ediyor. Özellikle evde bakım, yaşlı bakımı gibi hizmetlerin artması da bu ihtiyacın büyümesinde etkili.

reklam

4. Data Analiz Uzmanları

data analizi görseli

Geleceğin meslekleri nelerdir diye konuşurken, veriden bahsetmemek olmaz 2000’li yıllara kadar dünya üzerindeki verilerin, kitapların, akademik yayınların, istatistiklerin vb. birçoğu basılı olarak saklanıyordu. Son yıllardaysa dünya üzerindeki tüm verilerin neredeyse %90’ı dijital ortama taşındı. Hatta bazı araştırmaclar son 2-3 senede üretilen verilerin dünya tarihi boyunca üretilen verilerden daha fazla olduğunu iddia ediyor. Bu kadar büyük bir bilgi üretimi söz konusu olunca bu verilerin toplanması, işlenmesi ve faydalı bir enformasyona dönüşmesi sürecinde Data Analizcilerine çok iş düşüyor. Bu yüzden bu işkolu geleceğin meslekleri arasında öne çıkmaya devam edecek gibi.

5. Yapay Zeka Geleceğin Meslekleri Arasında En Dikkat Çekenlerden

yapay zeka illustrasyonu

Yapay Zeka teknolojisi basit oyunlardan sağlık sistemine, finans sektöründen sosyal medya uygulamalarına kadar birçok alanda kullanılıyor. ABD ve Çin bu alandaki akademik araştırmalara çok büyük yatırımlar yapıyor. Hatta bu teknolojinin yeni dönemde ülkelerin uluslararası gücüne oldukça etki edeceği öngörülüyor. Haliyle bu alanda yetişmiş personele olan ihtiyaç da günden güne artıyor.

6. Enerji, Geleceğin Meslekleri Arasında Önemseniyor: Alternatif Enerji Kaynakları Mühendisliği

rüzgar elektrik santrali

Dünya fosil yakıtlarla ilişkisini giderek azaltıyor. Birçok ülkede güneş, rüzgar, jeotermal, gibi enerji kaynakları yaygınlaşıyor. Bu alanda da yetişmiş teknik personele olan ihtiyaçlar günden güne artacak gibi görünüyor. Yani geleceğin meslekleri arasında enerji ile ilgili işler oldukça önemli olacak gibi.

7. Veri Güvenliği Uzmanı: Geçmişte Olduğu Gibi Geleceğin Meslekleri Arasında da Çok Önemli

veri güvenliği görseli

Az önce bahsettiğimiz gibi “big data” denen kavram veri güvenliğinin de önemini artırdı. Şifreleme sistemleri, ağ güvenliği, veri gizliliği gibi alanlarda yetkin çalışanlara olan ihtiyaç artmaya devam ediyor. Tarih boyunca oldukça önemsenen bu disiplin, gelecekte de önemini koruyacak gibi.

8. Drone Operatörlüğü / Pilotluğu

drone pilotu

İnsansız hava araçları birçok alanda yaygın bir şekilde kullanılıyor. Taşımacılık, lojistik, güvenlik, arama kurtarma, sinema derken liste uzadıkça uzuyor. Tabii bu droneları yönetecek birilerine de ihtiyaç var. Bu yüzden bu sektörde eleman açığının bir süre daha olması bekleniyor.

Reklam

9. Sanal Gerçeklik Tasarımı, Geleceğin Meslekleri Arasında Eğlenceli Bir Alternatif

sanal gerçeklik-geleceğin meslekleri

Aslında UX tasarımı altında bir disiplin gibi görünse de, sanal gerçeklik ya da artırılmış gerçeklik konusunda yetişmiş tasarımcılara ihtiyaç duyuluyor. Kullanıcılar için sanal dünyalar tasarlamak, onların etkileşimlerini planlamak bu sektörde çalışanlara keyifli bir kariyer de vadediyor.

10. Blokchain Geliştiriciler Sadece Sanal Para Birimleri İçin Değil, Geleceğin Meslekleri Arasında Birçok Sektör İçin Önemli

blokchain geliştirici-geleceğin meslekleri

Blokchain akıllara sadece bitcoin’i getirse de, aslında bir veri teknolojisi. Sağlıktan akademik uygulamalara birçok alanda da kullanılıyor ve bu konuda uzmanlaşan yazılımcılara da ihtiyaç duyuluyor.

11. Alternatif Tarım Uygulamaları

tarım uygulamaları-geleceğin meslekleri

Geleceğin meslekleri nelerdir sorusunun bir diğer ilginç cevabı tabii ki tarım. Dünyada şehirde yaşayan nüfus giderek artıyor. Bu kırsal alanların terk edilmesi ve daha az insanın çiftçilik yapması anlamına geliyor. Öte yandan gıda ihtiyacı günden güne artıyor. Haliyle şehirlerde yeni nesil tarım uygulamalarıyla uğraşacak insanlara olan ihtiyaç da. Mesela yüksek binaların tepelerinde tarım ürünleri yetiştirmek, topraksız tarım üretimi yapmak gibi iş kollarının yaygınlaşması bekleniyor.

12. 3D Print Teknisyeni

3 Boyutlu Yazıcı-geleceğin meslekleri

3D yazıcıların popülerleşmesi birçok alanda farklı beklentiler yaratıyor. Çoğu fütürist, 3D yazıcıların üretim anlayışımızı değiştireceğine inanıyor. Bu denli bir değişim şu an bize çok olası görünmese de büyük fabrikaların yanında mahalle aralarında ufak 3D imalathaneler açılacağını, internet üzerinden “blueprintlerini” satın aldığınız ürünlerin bu alanlarda sizin için montajlanacağını düşünenler de oldukça fazla. Bu da, bu alanda yetişmiş teknik personel ihtiyacı doğuracağını gösteriyor. Tabii bu çapta bir değişimin gerçekleşmesi durumunda.

13. Biyomedikal Mühendisliği

Tıp cihazları-geleceğin meslekleri

Tıp teknolojileri günden güne gelişiyor. Hem hastanelerde kullanılan hem de hastaların yaşam kalitesini artırmak için kullanılan cihazların üretilmesi, kurulumunun ve bakımının yapılması için bu alanda ilgili personele duyulan ihtiyaç da artıyor.

reklam

14. Dijital İçerik Üretimi

Dijital içerik üretimi-geleceğin meslekleri

Dijital yayıncılık günden güne büyüyor. Özellikle sosyal medya platformlarının yaygınlaşmasıyla artık herkes kolayca bir yayıncı olabiliyor. Bu oranın daha da artacağı tahmin ediliyor. Video paylaşım siteleri karasal yayın yapan televizyon kanallarına, online bloglar dergilere, dijital radyolar karasal radyolara rakip olmuş durumda. Hatta birçok insan kendi uzmanlıklarını internetteki eğitim platformlarında sundukları eğitimlerle paraya dönüştürüyor. Tabii dijital yayıncılıkta da kişisel yetenek, içeriğin kalitesi, şans faktörü ve yatırım gibi faktörler de başarıyı belirleyen unsurlardan. O yüzden çoğu insan için bir kariyerden çok yan proje olarak görülüyor. Yine de geleceğin meslekleri arasında sayabiliriz.

15. Kişisel Eğitim Danışmanlığı

Kişisel Eğitim Danışmanı-Geleceğin Meslekleri

Henüz yeterince kabul görmese de, uzaktan eğitim modern dünyada kendine daha fazla yer bulmaya başladı. Gerek yüksek öğrenim için, gerek mesleki beceriler için birçok platform online içerikler sunuyor. İnsanların da bu konuda danışmanlık ve yönlendirme ihtiyacının artacağı tahmin ediliyor. Haliyle bu konudaki danışmanlara da.

16. Genetik Mühendisliği

Genetik laboratuvarı-geleceğin meslekleri

Genetik son yüzyılda oldukça ilgi gören bir alan olma yolunda ilerliyor. Gerek sağlık sektöründe, gerekse tarım ve botanik alanında bu konudaki uygulamalar ve yetişmiş personel ihtiyacı daha da artıyor.

17. Kişisel Marka Danışmanlığı

kişisel marka danışmanı-geleceğin meslekleri

Üretim teknolojilerinin daha ulaşılabilir olması, dijital imkanların fazlalığı, sosyal medyada kişisel hesapların popülerleşmesi ve bir mecraya dönüşmesi, büyük şirketlerin düzenli değil proje bazlı freelance çalışanları da değerlendirmesi “şahıs şirketlerinin” artmaya başlamasına sebep oldu. Bu trendin devam etmesi, kişisel marka yönetiminin önem kazanmasına ve bu alanda marka danışmanlarına ihtiyaç duyulmasına sebep olabilir.

18. Nanoteknoloji

nanoteknoloji-geleceğin meslekleri

Nanoteknoloji Malzeme Mühendisliğinde çok önemli gelişmelere sebep oldu. Bu teknolojinin yaygınlaşması ve farklı sektörülerde daha fazla popülerleşmesi bu alandaki ihtiyacı da artırıyor.

reklam

İlginizi çekebilir: HOBİLERDEN PARA KAZANMAK MÜMKÜN MÜ?

Sizin İçin Geleceğin Meslekleri Nelerdir?

Umuyoruz ki modern dünyada yaşanan değişim konusunda biraz fikir verebilmişizdir. Tabii ki geleceğin neler getireceğini bilmek mümkün değil. Ama bugünkü gidişattan yola çıkarak bazı öngörüler ve tahminler ortaya çıkabiliyor. Biz de bunu derlemeye çalıştık. Eğer sizin de önerileriniz varsa Facebook grubumuzda bu yazının altında paylaşın!

Geleceğin Meslekleri yazımızı beğendiyseniz sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın🙂

reklam
Başa dön tuşu