reklam
Öne ÇıkanlarEğitimGirişimcilik ve Kariyer

Yeni Mezun Nasıl İş Bulur? 25 Gerçekçi İpucu

Yeni mezun nasıl iş bulur sorusu tüm öğrencilerin kafasını kurcalıyor. Evet Yeni mezun iş bulma süreci epey zahmetli. Kendimden biliyorum. Mezun olunca işsiz kalmak en büyük korkumdu. Okulun mail gruplarında da “Yeni mezunum iş bulamıyorum, bir yeni mezun nasıl iş bulur?” yazanları gördükçe geriliyordum. Neyse ki benim şansım yaver gitti, mezun olunca hemen iş bulmak uzak bir hayalken gerçek oldu. Kariyerimde ilerleyince, burada biraz da kendi şansımı artırmak için farkında olmadan olumlu şeyler yaptığımı fark ettim. Yakın zamanda ben de yeni mezun iş ilanları verdim. Bazı konular da dikkatimi çekti gelen adaylarla konuşunca. Bu yazıda da onları listelemek istedim. Bakalım bir yeni mezun nasıl iş bulur?

Ben Kimim?

Ben Akıllı Bütçe:) Reklam ve pazarlama sektöründe 10 yıldır çalışıyorum. Son birkaç yıldır da yönetici pozisyonundayım:) Yani hem iş arayan tarafı, hem de işe alan tarafı iyi tanıyorum. Bu yazıda da her iki tarafın bakış açısına değinmek istedim. Umuyorum iş arama sürecinde olan her yeni mezuna bir faydam olur:)

Elbette sizlere iş bulmanın %100 garantili bir yolunu anlatamam. Ama bir görüşmeye nasıl hazırlanmanız gerektiğine dair ipuçları paylaşabilirim.

reklam

Bu yazıyı da bu bakış açısıyla 4 ana başlık altında topladım:

  • Okuldayken İş Bulmak İçin Neler Yapmalıyım?
  • Yeni Mezunum Nasıl İş Bulurum?
  • İş Görüşmesinden Önce Neler Yapmalıyım?
  • İş Görüşmesinde Nelere Dikkat Etmeliyim?

Bu yazımızı da mutlaka okuyun: Bilgisayar Mühendisliği Maaşları

BÖLÜM 1:
Okuldayken İş Bulmak İçin Neler Yapmalıyım?

İş işte bulunur derler. Kariyerine yeni adım atacak biriyseniz, bu sizin için “iş okulda bulunur” olarak aklınızda olsun. Çünkü okul bitene kadar aradığınız işe sizi götürecek nitelikleri ve kişisel bağlantıları edinmeniz gerekli. Peki nasıl?

1) Alanınızla İlgili Tüm Özellikleri Öğrenin

Okul dönemi ne kadar yoğun olursa olsun, kendinize belli özellikler katmak için en uygun dönem. Çünkü öğrencilik bitince buna o kadar fırsatınız kalmıyor. Eyvah ben de bu lafı çok duymuştum ve sinir olurdum:( Ama öyleymiş gerçekten de! Bir şekilde ek özelliklere de vakit ayırmak lazım.

Çalışmak istediğiniz alanla ilgili iş ilanlarına bakın.

Bakalım hangi nitelikler aranıyor? Önce yeni mezun iş ilanları sonra da sektördeki daha üst seviye iş ilanları üzerinden incelemeler yapın. Belki sizin iş kolunuzda yaygın kullanılan bir program vardır ve bununla ilgili bir kursa gitmek faydalı olabilir. Mesela finans alanında birçok ilanda SAP adı geçiyor. Belki bununla ilgili bir kursa gitmenin çok büyük faydası olur. Ya da Autocad gibi mimari ve endüstride çok kullanılan bir yazılımı öğrenmek avantajdır.

reklam

Belki de iş hayatının her alanında işinize yarayacak kişisel iletişim, beden dili, yaratıcı drama gibi konularda eğitim alabilirsiniz.

Okul dönemi ne kadar yoğun olursa olsun, kendinize belli özellikler katmak için en uygun dönem. Bunu unutmayın. İş hayatında daha yoğun olacaksınız.

2) Yabancı Dilinizi Geliştirin. Ama Hangi Dil?

Türkiye bir G20 ülkesi. Bu yüzden uluslararası ticarette oldukça aktif. Birçok firmamız birden fazla ülkeyle işbirliği içinde. Haliyle yabancı dil iş hayatında öne çıkmanızı kolaylaştırıyor. Ama hangi dil?

Mesela Google’da “3 dil biliyor, iş bulamıyor” yazınca binlerce içerik ve tartışma çıkıyor. Bu gayet olağan. Çünkü bazı diller bazı sektörlerde hiçbir şey ifade etmez.

Örneğin İngilizce’nin yanında bir hevesle Fransızca, Erasmus’ta da İspanyolca eklemiş bir İnşaat Mühendisi olabilirsiniz. Ama Türk inşaat şirketleri ağırlıklı olarak Arap ülkeleri ve Rusya & Ukrayna hattında çalışır. Haliyle inşaat sektöründeki başvurularınızda Fransızca ve İtalyanca’nın çok da bir önemi olmaz.

Reklam

Mesela Google’da “3 dil biliyor, iş bulamıyor” yazınca binlerce içerik ve tartışma çıkıyor. Bu gayet olağan. Çünkü bazı dillerin bazı sektörlerde hiçbir geçerliliği olmayabilir. Hiç ummadığınız diller ise çok önemli olabilir.

Bu yüzden çalışmayı planladığınız alanda Türkiye’nin ağırlıklı iş yaptığı ülkeleri incelemek ve bu ülkelerin dillerini öğrenmeye çalışın. Bu size %100 iş buldurmaz ama önemli bir avantaj sağlayabilir. Örneğin bir arkadaşım sadece iyi derecede Fransızca bildiği için Fransa’yla direkt iş yapan bir firmada temsilci olarak işe alındı. O sektöre dair bir eğitimi olmamasına rağmen!

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Ücretsiz Yabancı Dil Uygulamaları-Dil Öğrenebileceğiniz 5 Uygulama

3) Çevre Edinmek İçin Öğrenci Kulüplerini Kullanın

Öğrenci kulüplerine henüz kayıt olmadıysanız, geç olmadan uğramanız gerekiyor. Her fakültede o bölümle ilgili aktif bir kulüp bulunur. İşletme Kulübü, Reklamcılık Kulübü, Yazılım Kulübü, Mühendislik Kulübü… Bu kulüplerin iki avantajı var:

1-Sık sık sektörel etkinlikler düzenledikleri için sektörden birileriyle tanışma imkanınız olur.

reklam

2-Üst sınıflardan öğrencilerle bir arada olduğunuz sektörde çevre oluşturabilirsiniz. Çünkü onlar sizden önce mezun olup sektöre atılacak. Bu sayede mezun olduğunuzda sektörde sizi tanıyan birileri olacak. Ben ilk iş görüşmelerimden birini kulüpte benden 2 sınıf üstte bir arkadaşım sayesinde ayarlamıştım. Ben mezun olduğumda o 1 senedir çalışıyordu. Çalıştığı yere beni önerdi.

Eğer okulunuzdaki kulüp aktif değilse siz katılın ve aktifleştirin. Sektörden insanlarla yazışın ve okulunuzda ağırlamak istediğinizi söyleyin. Rektörlükler bu konularda destek verir. Bu sektör bağlantıları çok işinize yarar.

4-Sektörel Forumlar, Sosyal Medya Kanalları, Sektörel Yayınlar

Sosyal medya kendini geliştirmek isteyenler için büyük fırsat. Birçok iş kolunda insanlar yeni bilgiler paylaşmak için sosyal medya grupları oluşturuyor. Burada sektörel bilgiler paylaşıyor. Üstelik iş ilanlarına da rastlayabilirsiniz. Basit bir Google aramasıyla sektörünüzle ilgili onlarca platform bulabilirsiniz. Sadece hangisinin daha güvenilir olduğuna emin olmak önemli.

5-Güncel Bir Özgeçmiş ya da Portfolyo Oluşturun

Henüz okulda olabilirsiniz. İş tecrübem yok cv hazırlama için erken diyebilirsiniz. Ama bu, görünürlüğünüz için oldukça önemli. İlk aşamada bir Linkedin profili oluşturma yoluna gidebilirsiniz. Burada aldığınız eğitimleri ve katıldığınız projeleri yazın. Bu yazıda CV hazırlamanın püf noktalarını bulabilirsiniz.

Eğer mesleğiniz somut bir ürün koymanıza imkan tanıyorsa, mimarlık, tasarım ya da yazılım gibi bu işlerinizi sergileyebileceğiniz bir portfolyo oluşturun. Hiçbir özgeçmiş, somut bir projeden daha kuvvetli değildir. Bu yüzden taslak da olsa örnek projelerinizi sergileyin.

reklam

Örnek olması için yeni mezun cv örnekleri nasıl oluyor inceleyebilirsiniz.

6-Staj Yapın

Yeni mezun nasıl iş bulur sorusunun en net cevabı belki de staj yapmak. Alanınız ne olursa olsun bir staj yapmanın size katacağı faydalar tartışılamaz. Staj yapmanın faydaları o kadar çok ki:

  • İleriye dönük sektörel bir çevreniz olur.
  • O iş alanıyla ilgili pratik yaparsınız.
  • İşe uygun olup olmadığınızı daha iyi görürsünüz. Mesela çok istediğiniz banka stajı fikrinizi değiştirebilir. Böylece erkenden yeni bir kariyer planı yaparsınız.
  • Stajyer maaşıyla gelir elde edersiniz.
  • Sektörde ihtiyaç duyulan özellikleri öğrenip kendinizi geliştirirsiniz.

Ben okuldayken bazı arkadaşlarım staj yapmayı gereksiz buluyordu. “Zaten çalışacağız ileride şimdi ne gerek var” diye düşünüyordu. Bunun ne kadar önemli olduğunu iş başvurusu için CV hazırlama kısmında fark ettiler. Başka türlü yeni mezun nasıl iş bulur ki?

Staj ilanları için güncel ve güvenilir kariyer sitelerini kontrol edin. Büyük şirketlerin ilanlarını kovalayın. Staj programları için staj başvurusu aldıkları dönemleri izleyin.

7-Kariyer Günleri ve Kariyer Fuarlarına Katılın

Sektörden insanlarla tanışmak için kariyer günleri ve kariyer fuarları ne kadar önemli anlatamam. Ben kariyerimin ilk döneminde destek aldığım herkesi bu ortamlarda tanıdım. Siz de okulunuzdaki etkinlikleri takip edin.

BÖLÜM 2:
YENİ MEZUNUM NASIL İŞ BULURUM?

Okul dönemini bitirdik. Şimdi sıra geldi iş arama kısmına. İş görüşmesi aşamaları başlamadan önce iyi bir CV hazırlamanız önemli. İş görüşmesinde kendini tanıtma aşamasında oldukça önemli bir konu CV.

İş görüşmesi ayarlamanın birkaç yolu var.

1- Kariyer Sitelerindeki Yeni Mezun İş İlanları

Biliyorum şimdi hepiniz “hiç bilmiyorduk” diyorsunuz. Ama kariyer sitelerinde bir profilinizin olması önemli. Çünkü burada iş arayanlar olduğu gibi eleman arayanlar da var. Yani bir İK departmanı arama yaptığı zaman sizin görünür olmanız önemli. Bu yüzden popüler insan kaynakları sitelerinde mutlaka bir profil oluşturun.

Bu sitelerdeki yeni mezun iş ilanları konusunda küçük bir uyarı. Bazı şirketler İK havuzlarını güncel tutmak adına yeni mezunlar için iş ilanları yayınlayabiliyorlar. Eleman arayışı olmasa bile bu ilanlarla ileriye dönüp potansiyel bir kaynak oluşturuyor. Bu durumlarda “neden geri dönüş yapmıyorlar” diye üzülmeyin. Elbet gerçekten eleman arayan bir şirkete denk gelebilirsiniz.

2- Linkedin’i Kullanın

Linkedin diğer iş bulma siteleri gibi değerlendirilmemesi gereken bir platform. Çünkü bu platformda birebir network oluşturma ve iletişim kurma şansınız var. Elbette bu aşamada kimlerle nasıl iletişim kurmanız gerektiği çok önemli. Tanımadığınız insanları tanıyormuş gibi darlamayınız:) Ama kilit pozisyonlardaki insanları takip etmeniz, onların şirketleriyle ilgili paylaşımlarından da haberdar olmanızı sağlar.

Örneğin bir şirketin İK yöneticilerinden birini takip ederseniz, onların eleman arayışlarındaki paylaşımlarını görebilirsiniz.

Ben bu videoyu epey faydalı buldum ve sevdim. Umarım siz de beğenirsiniz.

3-İş Bulma Kurumu ve Yeni Mezun İş İlanları

Her yeni mezun kariyer yolculuğuna başlarken farklı beklentilerle yola çıkıyor. Bu yüzden İşkur akla gelen ilk adreslerden biri olmuyor. Yine de kamu kurumlarının ilanları ya da bazı özel şirketlerin ilanları bu platform üzerinde de yayınlanabiliyor. Ayrıca işkur kurslarına katılarak iş bulma sürecinde en azından ufak da olsa ücret alma fırsatınız olabilir.

İşkur E-Şube için bu linke tıklayabilirsiniz.

4-Yeni Mezun Nasıl İş Bulur? Çevresiyle.

Hani yukarda staj çok önemli demiştim ya, işte o stajın en büyük faydasını okul bittikten sonra iş bulma sürecinde göreceksiniz. Okulunuz bitti. Önceki yaz da güzel bir staj yapmıştınız. Şimdi o şirketteki kontaklarınızı arayıp okulunuzu bitirdiğinizi, iş fırsatları aradığınızı söyleyin. Olumlu bir izlenim bıraktıysanız eğer, sizi o şirket içinde olmasa da bir yerlere yönlendirme ihtimalleri olabilir. Önemli olan çalışkanlığınızla göz doldurmak.

5-Sosyal Medyayı Kullanın

Sosyal medyadaki kariyer gruplarında da sık sık iş illanları paylaşılır. Bu grupları takip ederek iş ilanlarına ulaşabilirsiniz. Özellikle bu alanlarda gençlere ulaşmak için yeni mezun staj programları, yeni mezun iş ilanları gibi kategoriler bulabilirsiniz.

6-Bir İş Değil, Görev Arayın

Ne iş olsa yaparım mentalitesi genelde sizi iyi bir noktaya ulaştırmaz. Şirketler görevin ihtiyacına uygun bir adam arar. Mesela bir yazılım firması yazılım bilen birini değil front end developer arıyordur. Bir reklam ajansı grafik tasarımcı değil, motion designer arıyordur. Kendinize yapabileceğiniz bir ya da birkaç görev belirleyin ve aramalarınızı o yönde kanalize edin. CV’nizi o yöndeki ihtiyaçlara göre tasarlayın. Görevin ihtiyaçlarına uyun.

Unutmayın yeni mezun nasıl iş bulur sorusunun cevabı kesinlikle “her işi yaparım” olmamalı.

Bir yazılım mezunuysanız, yazılım işi aramayın. Front End Developer, Back End Developer, Android Developer gibi bir göreve yoğunlaşın. Ya da ekonomiyle ilgili bir bölüm bitirdiyseniz yapabileceğiniz bir görev seçin. O görevin ihtiyaçlarına göre CV düzenleyin. Finans departmanına eleman arayan bir şirketle, portföy yöneticisi arayan bir şirketin beklentileri farklı olacaktır.

Yeni mezun nasıl iş bulur diye düşünen birçok aday genel düşünüyor. Örneğin front-end alanında iş başvuruları yapacak bir yazılımcıysanız CV’nizde C++, Assembly, Pascal, R gibi programlama dillerinin olmasının bir faydası olmayacak. HTML, CSS, Javascript, Jquery, PHP, Node.JS gibi dilleri ve kütüphanelerin olması önemli olacak çünkü.

Ayrıca bu konuda kafası net olan bir genç adayın şansı daha yüksektir. Mesela bir yeni mezun başvuru yaparken “ben yazılımcı olmak istiyorum” diye geliyor. Bir diğer yeni mezun iş başvurusu sırasında “ben Android Developer olmak istiyorum” diyor. Hangisi size daha odaklı gelirdi? Yine yukarda bahsettiğim gibi finans departmanında çalışacak biriyle portföy yönetecek birinin cv’si aynı olamaz. Aynı okuldan mezun olsalar bile olmamalı.

Finans departmanında çalışacak biriyle, portföy yönetimi yapacak birinin CV’leri aynı olabilir mi? O yüzden CV’nizi görev odaklı düzenlemeniz çok önemli.

BÖLÜM 3:
İŞ GÖRÜŞMESİNDEN ÖNCE NELER YAPMALIYIM?

Hayırlı olsun. Yeni mezun nasıl iş bulur dedik. Adım adım uğraştık ve ilk iş görüşmemize davet edildik. Peki bu aşamada neler yapmalıyız?

1-Görüşeceğiniz Şirketi Araştırın

Bu hem güvenliğiniz için önemli. Nasıl bir yere gideceksiniz, şirkette nasıl insanlar çalışıyor vb. Hem de görüşmenin iyi geçmesi için önemli. Mesela o şirket hangi ülkelerde iş yapıyor? Hangi programları kullanıyor? Büyüme hedefleri nasıl? Bu hem sizi ilgili bir aday olarak gösterir. Hem de kendinizi şirket içinde bir yere konumlandırma fırsatı verir.

Örneğin o şirketin Almanya ile iş yaptığını öğrendiyseniz, görüşmede Almanca öğrenmek istediğinizden bahsedebilirsiniz.

2-Pozisyonun Gerekliliklerini Öğrenin

Görüşme yapacağınız pozisyon için gereken nitelikleri öğrenin. Benzer pozisyonlar için farklı ilanları inceleyin. Özellikle yeni mezun iş ilanları yazınca karşınıza çıkan niteliklere iyi bakın. Ama sadece yeni mezunlar için programlar ile sınırlamayın. Sektördeki daha üst düzey ilanlar için de bakın. Mesela finans departmanı için görüşüyorsanız kullanılan programları öğrenin. Hangi finans yazılımları kullanılıyor bunları sorun. Bu sorular sizi hem daha ilgili gösterir hem de sizin çalışacağınız ortamı ve öğrenmeniz gereken araçları tanımanızı sağlar.

3-Olası Sorular İçin Cevaplarınızı Hazırlayın

İşveren birçok konuda size sorular soracaktır. Aslında yukardaki iki maddeye hazırlık yaptıysanız, bu maddeye de hazırsınız demektir. Yine de görüşmede size gelebilecek sorulara hazırlıksız yakalanmamak adına kafanızda olası görüşme sorularına hazır cevaplarınız olmalı.

4-Sorular Hazırlayın

Görüşmede sadece cevap veren taraf olmayın. Siz de şirket, iş, sektörle ilgili sorular hazırlayın. Bu her zaman görüşmelerde sizi diğer adaylardan ayrıştıracaktır. Ben yaptığım görüşmelerde işin yapısıyla ilgili ciddi sorular soran adayların daha ilgili göründüğünü gözlemledim ve bu adaylar bende daha iyi bir intiba bıraktı.
Elbette soru sormuş olmak için zorlamayın. Ama sektöre dair merak ettiğiniz konuları mutlaka sorun.

BÖLÜM 4:
İŞ GÖRÜŞMESİNDE NELERE DİKKAT ETMELİYİM?

İş görüşmesinde hem çok rahat hem de dikkatli olmanız önemli. Rahat olun, ama bu rahatın gevşekliğe dönüşmediğine önem verin.

  • Pozitif olun
  • Doğru ve nitelikli sorular sorun
  • Vaktinde gidin
  • Hevesli olduğunuzu hissettirin
  • Telefonunuzu uçak moduna alın ve oynamayın
  • Gerekli belgelerin birkaç kopyasını yanınıza alın

İş Görüşmesinde Ne Giyilir?

Görüşmeye giderken giydikleriniz hakkınızda epey ipucu veriyor. Her işin gerektirdiği giyim kodları farklı. Bazıları daha ciddi bir tarz isterken, bazıları daha rahat. Yine de ne kadar rahat olursa olsun görüşmeyi ciddiye aldığınızı göstermeniz önemli.

Bol Şans! Yeni Mezun Nasıl İş Bulur Anlatın

Sektördeki gözlemlerimden yola çıkarak size iş bulma sürecinde yardımcı olmak istedim. Yeni mezun okuyucularımız için umarım bu yazıyı faydalı bulmuştur. Yakın çevrenizin de faydalanması için paylaşmayı unutmayın.

Yeni mezun nasıl iş bulur konusunda sizin de önerileriniz varsa bize yazın.

reklam
Başa dön tuşu