reklam
Tasarruf

Evi Bir Şirket Gibi Düşünmek: Ev Bütçesi ile Şirket Bütçesinin Benzerlikleri

Eğer eviniz bir şirket olsaydı, bu şekilde harcamaya devam eder miydiniz? Evinizi hiç bir şirket gibi düşündüğünüz oldu mu? Evet ev bütçesi ile bir şirketin bütçesi çok farklı şeyler. Bambaşka değişkenler söz konusu. Ama bazen evde hesap kitap yaparken sanki bir şirket yönetiyormuşum gibi düşündüğüm de oluyor. Bu bakış açısıyla hareket edince ani duygusal kararlar yerine mantıkla hareket etmek daha kolay oluyor. Peki ev bütçesi ve şirket bütçesi hangi alanlarda benzerlik gösteriyor?

1-İkisinde de Öncelik Kâr Etmek

ev bütcesi-kar grafiği

Ev bütçesi yaparken de, bir şirketin yıllık planları yapılırken de dikkat edilen ortak bir durum var: Kârlılık. Bir şirket tüm kararlarını kârlılığını artırmak için yapar. Peki bizim neyimiz eksik? Tasarruf etmenin zamanı.

2-Ev Bütçesi de, Şirketler Gibi Ek Gelir Kaynaklarına İhtiyaç Duyar

ev bütcesi-alıntı

Bütün başarılı işletmeler, ana gelir kaynaklarını koruyarak ek gelir getirecek projeler de yaparlar. Mesela IKEA mobilya ürünleri yanında yiyecek de satar. Ya da otomobil markaları parfüm, tekstil gibi kişisel ürünler üretecek işbirlikleri yaparlar. Sizin de bir gelir kaynağınız, işiniz olabilir. Ama her zaman için yan projelerle bütçenize katkı yapmanızda fayda var. Tabii ki ana gelir kaynağınıza zarar vermeden. Mesela bir hobinizi paraya çevirebilirsiniz. Ya da haftasonları boş vakitlerinizde keyif alacağınız işlerle ilgilenebilirsiniz. Mesela komşularınızın ufak tamir işleri, evde yemek yapıp çalışan diğer komşularınıza satmak, küçük süs eşyaları yapıp satmak, keyif için marangozluk yapmak gibi.

reklam

İlginizi Çekebilir: Hobilerden para kazanmak mümkün mü?

3-İkisinde de Giderler, Gelirler Kadar Önemli

ev butcesi-ödemeler

Şu hikayeyi duymuşsunuzdur. Büyük havayolu şirketlerinden biri, kahvaltı tabaklarına 1 zeytin az koyarak yıl içinde ikram giderlerini 40.000 dolar azalttı. Bu tabii ki milyonluk bir şirket için küçük bir kalem. Ama bu küçük kalemlerin toplamı zaten milyonları getiriyor. Peki bu bakış açısını biz de uygulayamaz mıyız? Bizim de görünmez maliyetler olarak adlandırdığımız onlarca maliyetimiz var. Bunları kısmak hatta mümkünse ortadan kaldırmak elimizde. Mesela ilk aklımıza gelenler:

4-Bütçe Takibi Olmazsa İkisi de Kaosa Sürüklenebilir

ev bütcesi-muhasebe görseli

Tüm başarılı işletmeler çok güçlü finans ekiplerine sahip. Çünkü gelir ve giderin bilinmesi, takip edilmesi çok önemli. Bir şirketin bunu yapmadığını düşünsenize? Tüm o mali başarı, başarılı bir planlamanın eseri. O zaman siz ne duruyorsunuz? Bugünden itibaren bir bütçe oluşturmaya başlayın. “Ben yapamam” demeyin. Bunun için de uygulamalar var:) Kredi notunuzu da kontrol etmeyi unutmayın.

İlginizi çekebilir: En İyi Bütçe Planlama Uygulamaları



5-Ev Bütçesi de, Şirket Bütçesi Gibi Uzun Vadeli ve Kısa Vadeli Planlarla Yapılmalı

ev bütçesi-takvim

Ev bütçesi yaparken genelde haftalık hatta çoğu zaman günlük düşünüyoruz. Oysa bütün başarılı işletmeler aylık, yıllık ve birkaç yıllık planlar yaparlar ve bunlara göre hareket ederler. Sizin böyle planlarınız yok mu? Mesela bu ay yapacağınız harcamaları biliyor musunuz? Bu sene toplam harcama ve ödeme planınız belli mi? Önümüzdeki 2 yıl içinde nelere yatırım yapacaksınız? Hadi planlamaya başlayalım.

reklam

6-Her İkisi de Yeniliklere Göre Kendini Güncellemeli

ev bütçesi-robot

Bir işletme zamanın gerisinde kalınca kaybeder. Bu nedenle yeni teknolojileri, dünyadaki ve ülkedeki hatta şehirdeki gelişmeleri takip edip buna göre yeni yönler çizer.Buna göre yatırımlar yapar, departmanlarını değiştirir, yeniden organize olur, yeni satış ve tanıtım kanalları arar. Mesela bundan birkaç yıl önce sosyal medya bu kadar yoğun kullanılmıyordu. O zaman hiçbir şirketin sosyal medya yatırımı yoktu. Şimdi bütün işletmeler bu mecralarda yer almak için departmanlar kuruyor ve yatırım yapıyor. Bunu öngörüp gerekli dönüşümü yakalamayanlar ise çoktan bir satış kanalını kaybetti.

Ev bütçesi yaparken de gündem takip edilmeli. Çünkü dünyada yaşanan değişimler bizi doğrudan etkileyebilir. Örneğin yeni teknolojiler işimizle ilgili değişimlere sebep olabilir. Çağın gerisinde kalmamak adına kendinizi geliştirmeniz önemli.

İlginizi çekebilir: Geleceğin Meslekleri



7-İkisinin de Acil Durum Bütçesi Olması Önemli

ev bütçesi-birikim

Bir işletme para yönetimini günlük yapamaz. Her zaman için olasılıkları hesaplar. Yaşanabilecek krizler, satışların durması, şirketin yaşayabileceği sorunlar vb. gibi durumlar için bir acil durum bütçesine sahiptir. Bu bizim için de önemli. Maaşımızı aldık, gezdik eğlendik harcadık. Para bitti. Maaş gününü bekliyoruz. Peki acil bir sağlık harcaması? Ya da bir tadilat gereksinimi? Katılınması gereken bir organizasyon? Ya da iş için bir anda ortaya çıkan bir seyahat durumu? Allah korusun bir işten çıkarılma durumu? Bu nedenle ne olursa olsun, imkanlar dahilinde bizi birkaç ay idare edecek bir acil durum fonunun olması ve buna dokunulmaması oldukça önemli.

Reklam

8-Ev Bütçesi Yaparken de Bir Şirket Gibi Ödeme Takvimi Yapılabilir

ev bütçesi-takvim görseli

Bütün büyük işletmeler ödemelerini düzenli takip eder ve geciktirmemeye özen gösterir. Vergiler, diğer işletmelere olan borçlar, banka kredi ödemeleri, maaş ödemeleri. Tabii ki istisnalar var. Ama o şirketler konu dışı, biz başarılı olanlarla ilgileniyoruz. Çünkü küçük bir gecikme kartopu gibi büyür ve altından kalması zor bir borç yüküne dönüşebilir.

Şimdi kendimizi düşünelim. Bir ay geciktirilmiş bir taksit, bir sonraki ay 2 taksit olarak geri döner. Haliyle o taksitlerin ödenmesi, başka bir faturanın ödenememesine, bir sonraki ay o geciken faturalar yüzünden başka ödemelerin yapılamamasına kadar götürebilir işi. Bu yüzden ödemeleri gününde yapmak oldukça hayati.

Yazımızı beğendiyseniz, sosyal medya butonlarımızı kullanarak paylaşmayı unutmayın:)



reklam

reklam
Başa dön tuşu