Mağazaların daha fazla harcama yapmanız için uyguladığı satış taktikleri
Birçok mağaza uyguladıkları satış taktikleriyle size daha fazla harcama yapmak için sebepler sunuyor. Çoğu zaman farkında olmadığınız bu satış taktikleri farkında olmadan alışveriş sepetinizi daha fazla doldurmanıza neden oluyor.
İlginizi Çekebilir: Ucuz Alışveriş Mümkün mü?
Bu yazı ve içerik ücretli ya da ücretsiz tanıtım ve reklamlar içerebilir.
Oysa bizim daha minimalist bir yaşam için önceliklerimiz var değil mi? İşte bu tip durumlarda bu konuda bazen zorlanıyoruz. Minimal Bir Anne blogunda minimalizme alışma süreciyle ilgili eğlenceli bir yazı var. Biz ise büyük marka ve AVM’lerin sizi zorlamak için kullandığı taktikleri incelemek istedik. Bakalım bu taktikler neler?
1) Satış Taktikleri Denince Akla Gelen İlk Yöntem: 0.99 Taktiği
Bir ürünün 100 TL olmasıyla 99,99 TL olması arasında sadece 1 kuruş fark varmış gibi görünebilir. Ama algı olarak fark bundan çok daha fazladır. Genelde insanların kafalarında o ürün için biçtikleri bir psikolojik limit söz konusudur. Bu limitin altında kalmak “ucuz” algısını pekiştirir.
2) Acele Ettirmek
“Sınırlı süre geçerli teklifler” sizi bu fırsatı bir daha bulamayacağanıza inandırır. Bu yüzden bir an önce satın almak istersiniz. Özellikle e-ticaret mağazaları ana sayfalarına saat ya da geri sayım gibi detaylar yerleştirerek sizi bir an önce satın almaya teşvik eder.
3) Girişe Konan Alışveriş Sepetleri Aslında Satış Taktikleri Arasında
Supermarketlerde ya da mağazalarda girişte sepetler görürsünüz. Genelde bu sepetleri eşyalarınızı taşımak için alsanız da, mağazada dolaşırken farkında olmadan bu sepeti de doldurmaya başlarsınız.
Kaynak: PAYOFF
4) Temel İhtiyaçları Arka Sıralara Koymak
Özellikle supermarketlerde çok uygulanan satış taktiklerinden biridir bu. Genelde çok satılan, markete gelen herkesin satın alacağı ürünleri marketin arka tarafarlarına koymak sizin daha fazla reyonun önünden geçmenize neden olur. Bu sayede başka ürünleri satın alma ihtimaliniz de artar.
Kaynak: POPSUGAR
5) İlişkili Ürünleri Uzağa Yerleştirmek
Bu yöntem de sizi markette dolaştırmak için uygulanan satış taktiklerinden biridir. Bazı mağazalar tüketicilerin aynı anda satın aldıkları ürünleri takip eder ve bu tarz ürünleri birbirinden uzak yerlere koyar. Amaç tüketiciyi mağazada dolaştırmaktır.
Kaynak: PAYOFF
6) Göz Hizasına Pahalı Markaları Yerleştirmek
Her ürün grubunda daha fazla satılması istenen ürünler raflarda tam göz hizasına yerleştirilir. Bu ürünler de tahmin edersiniz ki mağazaya daha çok para kazandıracak ürünlerdir. Eğer o rafta ilginizi çeken bir ürün varsa göz hizasındakilerin dışında altta ya da üstte duran ürünlere de bakmakta fayda var.
Kaynak: POPSUGAR
7) Tek Seferde Harcamak / Parça Parça Harcamak
İnsanlar, miktarlar küçük parçalara ayrıldığı zaman daha fazla harcama eğiliminde oluyorlar. Yani tek seferde 100 TL harcamaktan kaçınınan bir tüketici, 25 TL’lik 4 parçayı almaya daha meğilli olabiliyor. Mağazalar da size bir harcama planı çıkarırken, buna göre hareket ediyorlar. Mesela 25 TL’lik ürünleri bir araya toplayıp bu raftan daha fazla ürün almanızı sağlamaya çalışıyor.
Kaynak: LIFEHACK
8) Psikolojik Fiyatlandırma
Fiyatların küsüratları pahalı ya da uygun algısını oldukça etkiliyor. Örneğin 9 ya da 8 ile biten rakamlar daha uygun olarak algılanırken, 0 ile biten “tam fiyatlar” daha kaliteli ve pahalı algılanıyor. Aynı şekilde 6-7 gibi ara rakamlar ürünün inebileceği minimum fiyatta olduğu algısını pekiştiriyor. Biz demiyoruz, Payoff söylüyor:)
Kaynak: PAYOFF
9) Uzun Kuyruklar da Satış Taktikleri Arasında Yer Alıyor
Kasalardaki uzun kuyruklar mağazalar için oldukça önemli. Bunun önemli satış taktikleri arasında olduğunu hiç düşünmüş müydünüz? Çünkü beklerken tam kasa önündeki ürünlerle ilgilenmeniz için vaktiniz oluyor. Genelde de birçok tüketici bu reyonlardan da uygun fiyatlı birkaç ürünü sepetine atıyor. Bu yüzden bazı mağazalar özellikle kasa kuyruklarını sizin sıkılma limitinize yaklaştırmak için uzun tutuyor.
Kaynak: POPSUGAR
10) Kişiselleştirilmiş Teklifler
Kişiselleştirilmiş teklifler de zamana oynayan satış taktikleri arasında yer alıyor. Bir mağazaya gittiğinizde isminize özel gelen bir fiyat teklifi ya da size özel kurgulanmış gibi duran satış bannerları, bu teklifin size özel olduğunu hissettiriyor. Bu ayrıcalık hissi de satın alma ihtimalinizi artırıyor.