Masterchef Yarışmacıları ve 10 Kariyer Dersi
Masterchef Türkiye başladığından beri yine sosyal medyada MasterChef yarışmacıları bol bol paylaşılıyor. Son zamanlarda ben de merak edip izlemeye başladım. İzlerken de “iş yapma” yöntemlerimize dair bol bol “ah vah” dedim. Yemeklerden ziyade organizasyon ve takım çalışması üzerine gelişen hataları izlemeye başladığımı görünce bu yazıyı hazırlamak istedim:)
Bu yazı ve içerik ücretli ya da ücretsiz tanıtım ve reklamlar içerebilir.
Yemek yaparken 4 kriter önemli: Zaman yönetimi, bilgi, kriz yönetimi, planlama ve istikrar. Bunlar iş hayatında da bizi öne geçirecek özellikler.
Masterchef Türkiye yarışmacıları her ne kadar çok yetenekli şef adayları arasından seçilse de, başarı sadece yetenekten fazlasını gerektiriyor. Takım çalışması, ego kontrolü, motivasyon, kişisel ilişkiler, kendini geliştirme… Başarı bu kriterlere de bağlı.
MasterChef Türkiye’de Kim Kazandı? Tabii ki Biz Seyirciler:)
Çünkü şu andan itibaren Masterchef Türkiye boyunca izlediğimiz performansları detaylıca inceleyeceğiz ve buradan yaptığımız çıkarımları bir bir paylaşacağız. Şimdi mutfak önlüklerinizi hazırlayın ve yazımıza başlayalım!
1. Masterchef Takımları Başarıyı Paylaşıyor. Önemli Olan Yenilgiyi de Paylaşmak.
Masterchef takımları galibiyet aldıkları zaman gayet sorunsuz ve iyi ilişkiler geliştiriyor. Başarı bir perde gibi tüm sorunları örtüyor. Ama bir yenilgi tüm bu tabloyu değiştiriyor. Hemen bir günah keçisi aranıyor. Tamam, yarışmanın doğası gereği birileri hatası yüzünden elenmeli. Ama yenilgide hata tek kişide olmayabilir. Mesela tatlıdan anlamayan birinden tatlı çıkarmasını beklemek (yanlış görevlendirme), bir kişiye çok fazla sorumluluk vermek, yanlış yönlendirmek vb… Yani bir kişinin hatası aslında tüm bir ekibin yanlışlarının sonucu olabilir. Ayrıca tüm hatayı bir kişiye yıkmak, onu demotive eder. Önemli olan ona yanlışlarını göstermek, aynı zamanda takımın da eksiklerini değerlendirmek ve hatalı ekip üyesine destek olmak.
2. İyi Bir Lider, Takımına Rahat Çalışma Ortamı Sunmalı.
Bir liderin en önemli görevi takımının sorunsuz ve rahat çalışmasını sağlamak. Oysa birçok takım kaptanı yöneticiliği “bu işi aynen benim dediğim gibi yapacaksınız” olarak algılıyor. Masterchef yarışmacıları arasında da bunu görüyoruz. Tüm ekip üyeleri zaten kendi alanlarını iyi biliyor. Takım kaptanları kendilerini geriye çekip tüm istasyonların rahat çalışması için uğraşmalı. Onlara gerekli malzemeleri sağlayıp, işlerini en iyi şekilde yapmaları için ortam sağlamalı. Onların fikirlerine ve iş yapma biçimlerine saygı duymalı.
Ne zaman bir masterchef takım kaptanı “bu böyle yapılmaz, böyle yapılır” diye fikir dayatmaya çalışırsa, o istasyonda sorun yaşanıyor. Ya da “bu işi benden daha iyi kimse yapamaz” diye düşünüp kollarını sıvayınca, takımın geri kalanı organizasyon sıkıntısı yaşıyor. Bir liderin görevi detaylarla ilgilenmek değil, büyük resmi organize etmek olmalı. Dayatmak yerine rehberlik etmeli.
Bir konuda yetenekli olmak farklı, liderlik becerisi farklı. O işi çok iyi bilmeyen biri, doğru adam yönetimiyle çok başarılı bir takım çalışmasına imza atabilir.
reklam
3. Masterchef İçin Ekip, Bireysel Başarıdan Önemlidir.
Birçok yarışmacı kişisel yeteneklerine çok güveniyor. Ama başarılı bir takım için bundan fazlası gerekli. Mesela çoğu yarışmacı kendi bölümünü en iyi şekilde yapıyor ve gerisi beni ilgilendirmez diye düşünüyor. Oysa o takım başarısız olunca, bundan herkes etkileniyor.
Kişisel başarılar sizi bir yere kadar götürür. Bu yüzden iyi herkes kendi alanını en iyi şekilde tamamladıktan sonra diğer ekip arkadaşlarının da desteğine koşmalı.
2004 yılında Figo, Nuno Gomez gibi bireysel başarılarıyla öne çıkan yıldızlarına rağmen Portekiz Yunanistan’a yenildi. Yunanistan’ın portekiz gibi başarılı yıldızları yoktu. Ama çok iyi bir takım çalışması vardı.
4. Zamanını İyi Yöneten Kazanır.
Masterchef bir yemek yarışmasının ötesinde, organizasyon yarışması denebilir. Çünkü yarışmacılar için en önemli kriter zamanı verimli kullanmak. Dikkat ettiyseniz başarısız masterchef yarışmacıları genelde kötü yemek yaptıkları için değil yetiştiremedikleri için sorun yaşıyorlar.
Bazen iş hayatında da gereksiz detaylarla çok vakit kaybedip asıl resmi kaçırıyoruz. Bu da uzun vadede bize zarar veriyor. Başarı işi yapmak kadar iyi yönetmeye de bağlı.
5. Masterchef Kim Olacak? Elbette Başkasına Değil İşine Odaklanan.
Ne yazık ki iş hayatımızda da, takım çalışmasında da bu insan tipini çokca görürüz. İşle ilgilenmek yerine diğerlerinin eksiklerini kovalayan, sürekli şikayet eden, bütün işi kendisinin yaptığını diğerlerinin hata yaptığını iddia eden tipleri tanıyoruz değil mi? İşte bunlar bir noktadan sonra konsantrasyonlarını kaybedip etraflarıyla kavga etmekten iş yapamıyorlar ve eleniyorlar. Bu anlamda kendimizi iyi analiz etmeli ve sadece işe odaklanmalıyız. Aradığımız başarı ancak böyle sağlanabilir.
6. Başarılı İnsanlar Entrikayla Uğraşmaz.
Çalışkan insanı hiçbir entrika kolay kolay durduramaz. Zaten onun entrikayla işi de olmaz. Masterchef izlerken de bu dikkatimi çekti. İşine güvenen insanlar genelde bu entrikalara bulaşmamaya çalışıyor. Tam tersi, başarı istatistiği düştükçe diğerlerine karşı saldırganlık artıyor. Masterchef’e kim veda edecek diye düşündüğümde genelde bu tarz oyunlarla ilgilenenlerin öncelikli olduğunu fark ettim.
7. Ego Yetenekten Beslenir. Ama Yeteneği de Yer Bitirir.
Masterchef Türkiye bir yerde egoların savaşı. Evet çok yetenekli masterchef yarışmacıları görüyoruz. Ama bu yarışmacıların birçoğu bu yeteneklerinin farkında ve bu farkındalık korkunç bir ego patlamasına dönüşüyor. Bu noktadan sonra takım arkadaşlarını küçük görmeler, takımdan ayrı bildiğini okumalar, insanlarla kavga etmeler başlıyor. Bunların sonunda da kaybeden bir takım ve potaya giden bir “yürüyen ego” izliyoruz.
İş hayatında da yeteneklerimizin ne kadar farkında olursak olalım, egomuzu o oranda törpülemeliyiz. Çünkü başarı yetenekten önce uyumlu çalışmaya bağlı.
8. İş Başka, Arkadaşlık Başka.
Her yeni Masterchef takım kaptanı belirlendiğinde, yepyeni ekip oluşturma teknikleri görüyoruz. Birçok yarışmacı bu süreçte takımını iyi geçindiği arkadaşlarıyla doldurmaya başlıyor. Oysa iyi arkadaşlık ilişkileri, birlikte iyi çalışabileceğiniz anlamına gelmiyor. Çünkü eğlendiğimiz insanlarla uyumlu olduğumuz konular farklı, çalışırken uyuşmamız gereken konular farklı. Bu ikisini karıştırmamalıyız. Ya da arkadaşlarımızla çalışırken bu dengeyi iyi belirlemeliyiz.
9. Motivasyonla, Gaza Gelmeyi Karıştırmayın.
Bir söz vardır: Türk gibi başla Alman gibi bitir diye. Biz hep gaza geliriz, bir gazla başlarız ama gazımız geçince bırakırız. MasterChef boyunca izlediğim yarışmacılar da böyle. Her hafta gaz konuşmaları, “yeni bir ben” iddiaları, “herkes görecek” diye başlayan cümleler… Oysa motive bir insanın bunlara ihtiyacı yok.
İş hayatımızda da bunu yaşıyoruz. Her haftaya yeni planlar, her ay yepyeni hayaller. Ama istikrarlı olabiliyor muyuz? Yoksa 5 dakika sonra geçiyor mu?
10. Öğrenmeye Açık Olmak Önemli.
Masterchef Türkiye, masterclass dersleri sayesinde Masterchef yarışmacılarına epey önemli teknikler öğretiyor. Tabii ki farklı kültürlerde, mutfaklarda yetişmiş masterchef adayları için alışkanlıklarını kırmak kolay olmuyor. Burada öğrenmeye açık olanla, olmayan arasındaki fark kendini gösteriyor. Bazı şef adayları oldukça yeni fikirlere açıkken, bazı şef adayları ısrarla bildiklerini okumaya devam ediyor.
İş hayatı da öğrenmeye açık olmayan insanların zorlandığı bir ortam. Nedense okuldan ya da çıraklıktan sonra öğrenme becerilerimiz olduğunu unutuyoruz. Oysa 21. yüzyıl yaşam boyu öğrenme çağı.
Bu yazımızı da sevebilirsiniz: Kendini geliştirmek isteyenler için 10 online eğitim platformu
Bu yazıyı yine Masterchef Türkiye izlerken yazıyorum. Şimdi ben programa dönerken, siz diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz:) Masterchef yarışmacıları ve iş hayatına dair 10 kariyer ipucu üzerine bu yazımızı beğendiyseniz paylaşmayı unutmayın.