Yerli Malı Haftası Nedir? Ne Zaman Kutlanır?
Yerli malı haftası geldi:) Peki özellikle okullarda kutlanan yerli malı haftası nedir, ne zaman kutlanır hep beraber bakalım. Ülkemizde 12-18 Aralık haftası, yerli malı haftası olarak kutlanır. Bu dönemde öğrencilere Türkiye’de üretilen %100 yerli ürünlerin tüketilmesi tavsiye edilir. Hatta bu güne özel yemekler hazırlanır ve paylaşılır.
Bu yazı ve içerik ücretli ya da ücretsiz tanıtım ve reklamlar içerebilir.
İlginizi çekebilir: Ucuz Alışveriş Mümkün mü?
Yerli Malı Haftası’nın Tarihi
1. Dünya Savaşı ve hemen ardında yaşanan Kurtuluş Savaşı, ülkemizde ekonomik olarak bir darboğazın yaşanmasına da neden oldu. Ülke hazinesinin ve varlığının yurt içinde tutulması, yurt dışına ithal ürünler sebebiyle ödenen paraların azaltılması amacıyla yerli ürün tüketimi teşvik edilmeye başlandı.
Bu hedefle toplanan İzmir İktisat Kongresi 12 Aralık 1929’da yerli ürünlerin üretimi ve tüketilmesi için teşvik edici çalışmalara başladı. Ülke içinde daha tutumlu olmayı, yerli ürünleri tüketmeyi teşvik etmek amacıyla da 1946 yılında yerli malı haftası kutlanması kararlaştırıldı. 1983 yılındaysa bu haftanın adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak güncellendi.
Yerli Malı Haftası Ne Zaman Kutlanır?
Her sene 12-18 Aralık tarihlerinde kutlanır. Ülkemizde tasarruf ve birikim kültürünün oluşması, yerli ürünlerle milli gelirimizin ülke içinde kalması için oldukça önemli olan bu haftası siz de evinizde ve kendi hayatınızda kutlayın. Mesela bu hafta alışveriş yaparken özellikle Türk üretimi ürünleri ve yerli markaları tercih etmeye çalışın. Hatta çocuklarınıza da bu kültürü aşılayın:)
Ülkemiz tarımdan elektroniğe, tekstilden sanayiye birçok ürün grubundan önemli markalara sahip. Yerli markalarımıza bir göz atın bu hafta:) Özellikle tekstil alanında dünya çapında markalarımız var. Hatta ev eşyaları, beyaz eşya vb. gibi birçok alanda önemli markalarımız mevcut. Bu anlamda hem ülke ekonomomiz için, hem de bütçeniz için oldukça önemli bir hafta sayabiliriz.
Yerli üretimin desteklenmesinin ne kadar önemli olduğunu bu videoda ve aşağıdaki linkteki firmanın hikayesine bir göz atmanızı tavsiye ederim.
İlkokul mezunu bir sanayicinin hikayesi: Mennan Aksoy.
Kim bilir bunun gibi ne başarı hikayeleri var ülkemizde?
Yazımızı beğendiyseniz aşağıdaki butonlarla sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Yeni Yıl Hedef Listesi