Öğrenciler İçin Para Biriktirme Yolları – 18 Yöntem
Öğrencilik, özellikle de üniversite yılları oldukça keyifli bir dönem. Ama öğrenciyken para söz konusu olunca işin rengi bazen değişiyor:) Kendi öğrencilik yıllarımdan yola çıkarak öğrenciler için para biriktirme yolları üzerine düşündüm. Öğrenciler için para biriktirme yöntemleri nelerdir, ya da öğrenciler nasıl para kazanır, öğrencilikte para kazanmanın yolları derken kendi hatalarımı ve doğrularımı da yeniden değerlendirerek tecrübelerimi paylaşmak istedim.
Bu yazı ücretli ya da ücretsiz tanıtım ve reklamlar içerebilir.
BÖLÜM 1: ÖĞRENCİLER İÇİN PARA KAZANMA YOLLARI
1. Zamanı Tasarruflu Kullanmak Öğrenciler İçin Para Kadar Önemli
Öğrenciler için para biriktirme yolları üzerine konuşmadan önce zaman yönetimine değinmek istiyorum. Öğrencilik yıllarından itibaren zamanı verimli kullanmak bir hayli önemli. Dersler ağır, projeler çok zaman alıyor, bazen çok yorgun oluyoruz… Yine de her şeyi sıraya koymak çok önemli. Bu bütçe yönetimimizi de sosyal hayatımızı da hatta okul başarımızı da çok etkileyen bir beceri. Bunu nasıl yapacaksınız? Aşağıdaki link ve video sizin için bir başlangıç olabilir:)
Bu yazı ve içerik ücretli ya da ücretsiz tanıtım ve reklamlar içerebilir.
2. Öğrenciler İçin Para Kazanmanın Yolu: Çalışmak, Çalışmak, Çalışmak
Araştırmalar Türkiye’de 26 yaş altındaki gençlerin büyük oranda ailelerinden aldıkları paralarla geçindiklerini gösteriyor. Oysa öğrenciler için para biriktirme ve para kazanma konusunda birçok yol var. Bunda ailelerin “ben çocuğumu çalıştırmam” bakış açısı oldukça baskın. Ama iş hayatına erken atılmak hem okurken ciddi bir gelir elde etmenize, hem sorumluluk kazanmanıza, hem de çevre edinmenize yardımcı olur. Üstelik okuldan iş tecrübesiyle mezun olmak, kariyerinize adım atarken önemli bir artı sağlar.
Şimdi gelelim asıl soruya: Öğrencilikte ne iş yapabilirim? Öğrenciyken nasıl para kazanabilirim?
Öğrencilik döneminde ben dahil bütün arkadaşlarım kendi bölümümüzle ilgili bir işte çalışmak istiyorduk. Ama bu her zaman mümkün olmuyor. Çünkü part time bir eleman şirketlerin çok tercihi olmuyor. Ama mağazacılık, hizmet sektörü, gıda, organizasyon vb. gibi alanlarda part-time iş fırsatları bulmak mümkün. Bu alanlarda farklı sektörlerden insanlarla tanışma fırsatı da ilerki yıllar için önemli bir fırsat. Ben bu anlamda şanslıydım, kendi sektörümde bir şirkette part time iş ararken, sektörümle ilgili bir dergide satış işi bulmuştum. Organizasyonlara gidip dergilerin ve kitapların satışını yapıyordum. Bu sayede sektörden çok insanla tanışma şansım olmuştu. Küçük bir not, bazı firmalar öğrencilerin haklarını yok sayma eğiliminde olabiliyor. Çalışırken sigorta ve sosyal haklarınızı almayı unutmayın!
3. Hobileri Paraya Çevirmek Öğrenciler İçin Para Biriktirme Yolları Kadar Önemli
Öğrenciler için para kazanmanın bir diğer seçeneği de hobiler. Üniversite yılları tüm yoğunluğuna rağmen bir hobiyle ilgilenmek için oldukça bol zaman bulabileceğiniz bir dönem. Müzik, tasarım, fotoğrafçılık, yemek, spor hatta belki yazılım vb. bir alanda yeteneklerinize güveniyorsanız ya da kendinizi geliştirebileceğinize inanıyorsanız bunları kullanarak para kazanma yollarını araştırabilirsiniz. Benim öğrencilik yıllarımda bir arkadaşım bölümü olmamasına rağmen küçük işletmelere web tasarım & geliştirme hizmeti veriyordu mesela. Öğrenciler için para biriktirme deyince bu örnek gelir aklıma. Ya da bir diğer arkadaşım mekanların fotoğrafları çekiyordu. Dilerseniz hobilerden para kazanmak mümkün mü adlı yazımıza göz atabilirsiniz:)
İlginizi çekebilir: Hobilerden Para Kazanmak Mümkün mü?
4. Kampüsteki İş Fırsatları: Öğrenciler İçin Para Kazandıran İş İmkanları
Bazı okullar kütüphane, yemekhane, idari işler gibi departmanlarda öğrencilere part time çalışma imkanı sunuyor. Siz de bu imkanların olup olmadığını fakülte sekreterliğinize danışarak öğrenebilirsiniz. Okulda çalışmanın avantajı ders programlarınıza uygun bir çalışma takvimi almanın yanı sıra tüm yasal haklarınızın da daha düzgün ödenmesine dikkat edilen bir ortamda çalışma imkanı demek.
5. Burslardan Faydalanın, Krediyi Kullanmadan Önce İyi Düşünün
Çalışan kazanır:) Öğrenciler için para biriktirmenin ve kazanmanın en düzenli yollarından biri de burslar. Neyse ki birçok vakıf ve organizasyon başarılı öğrencilere burs imkanları sağlıyor. Bu imkanları takip edin. Mesela e-bursum platformu bu anlamda birçok seçeneği bir arada sunuyor. Linke tıklayarak göz atabilirsiniz.
Bir diğer seçenek Kredi Yurtlar Kurumu’nun sağladığı öğrenim kredisi. Birçok öğrenci bu krediyi hemen almak istiyor. Ama bunun bir kredi olduğunu, öyle ya da böyle geri ödemeniz gerektiğini unutmayın. Zaten ihtiyacınız yoksa, iş hayatına yüklü bir borçla adım atmak ister misiniz bunu düşünün. Gerçekten hayati derecede ihtiyacınız yoksa, o kadar da avantajlı olmayabilir. Birçok insan bu kredilerin geri ödemesi yüzünden mezuniyet sonrası zorluk yaşıyor.
BÖLÜM 2: ÖĞRENCİLER İÇİN PARA BİRİKTİRME YOLLARI
6. Bütçe Yapmanın Önemi
Öğrenci hayatı, sorumluluklardan kaçmak anlamına gelmemeli:) Evet çok sıkıcı olabiliyor ama gelir ve gider dengesini korumak önemli. Ödemelerinizi, ömdeme zamanlarınızı, gelirlerinizi iyi takip edin. Ödemelerinizi gününde yapmaya özen gösterin. Bütçe yapmak ve buna bağlı kalmaya özen göstermek öğrencilikte de bir gereklilik. Hem öğrencilik yıllarının daha keyifli ve sorunsuz geçmesi için, hem de ilerki yıllara bir ön hazırlık için aylık bütçenizi belirleyin. Bunun için bir uygulama kullanabilirsiniz. En iyi bütçe uygulamaları listemize bir göz atın mutlaka.
İlginizi çekebilir: En İyi Bütçe Uygulamaları
7 . İstekler ve İhtiyaçları Karıştırmayın
Bazen isteklerimize ihtiyaç duyduğumuzu sanabiliyoruz. Oscar Wilde’ın “Bana lükslerimi verin, gereksinimlerim olmadan da yaşarım” sözü kulağa hoş gelse de gerçek öyle değil ne yazık ki. Yeni bir bilgisayar oyunu, yeni ayakkabılar, yeni bir aksesuar gerçekten ihtiyacınız mı yoksa isteğiniz mi? Tüm ihtiyaçlarınızı karşılamadan, lüksleriniz için harcama yapmayın:)
8. Okul İmkanlarından Yararlanın
Okulunuzun imkanlarını sonuna kadar kullanın. Mesela spor salonlarına para vermek yerine okulunuzun ücretsiz salonunu kullanın. Eğer benim gibi dergi okumayı seviyorsanız, okulun kütüphanesindeki ücretsiz dergileri takip edin. Yemekhane imkanlarını kullanın. Ben üç sene boyunca okulun yemekhanesini kullanmamıştım. Bir nedeni yok, alışkanlık. Saçma sapan mekanlarda öğle yemekleri yer para harcardım. Dördüncü yılımda, 1 günde harcadığım parayla 5 gün boyunca yemekhanede yemek yiyebileceğimi fark etmiştim. Bu tabii ki bir öğrenci için önemli bir tasarruftu.
9. Öğrenciler İçin Para Biriktirme Yolları 101: Öğrenci İndirimleri:)
Öğrenci indirimleri sadece şehir içi ulaşım ve sinemalara özel değil. Birçok sektörde, öğrencilere yönelik indirim imkanları bulabilirsiniz. Mesela Spotify öğrencilere avantajlı premium paket sunuyor. Ya da Türk Hava Yolları’nın öğrencilere özel avantajları var. Bu konuda daha fazla araştırma yaparken universitelist adlı bir platform gördüm. Birçok markanın indirimlerini listelemişler. Göz atmanızı öneririm.
10. Yemek Yapmayı Öğrenin
Şaka yapmıyorum. Her şeyden önce okul performansınız ve beden sağlığınız için oldukça iyi beslenmeniz gerekiyor. Birçok öğrenci ya dışarda fast food ile besleniyor ya da karbonhidrat ağırlıklı besleniyor (Sadece makarna deyince o kadar havalı görünmüyordu:) Oysa evde basit tarifler deneyerek uygun bütçelerle çok daha iyi beslenebilirsiniz. Hem artık bırakın şu “öğrenci evi” klişelerini! Kendinize daha çok değer verin! Buyurun burada istemediğiniz kadar kolay yemek tarifi var.
11. Öğrenci Kulüplerine Katılın
Aktif bir öğrenci kulübü hem sosyalleşmenize yardımcı olur, hem de öğrenci kulüplerinin avantajlarından yararlanmanızı sağlar. İşletme Kulübü, Spor Kulübü, Yazılım Kulübü… Zevkinize göre birini seçin. Birçok kulüp kalabalık üye sayıları sayesinde bazı mekanlarda ya da markalardabüyelerine özel indirimler sunabiliyor. Okulunuzdaki kulüpler bu kadar aktif değil mi? O zaman siz katılın ve aktifleştirin:)
BÖLÜM 3: AKILLI HARCAMAK ÖĞRENCİLER İÇİN PARA BİRİKTİRME YOLLARI KADAR ÖNEMLİ BİR KONU
12. Kendinizi Kimseye Kanıtlamak Zorunda Değilsiniz
Öğrenciyken “tarz” görünmeye çok önem veriyoruz. Bu yüzden özellikle giyim konusunda bazen fazla harcama yapabiliyoruz. Ama kimseye kendimizi kabul ettirmek ya da kanıtlamak zorunda değil. Sizin daha uzun vadeli ve büyük hedefleriniz var. Birkaç arkadaş grubunda “havalı” görünmek için kendinizi gereğinden fazla zorlamayın. Ya da iyi ama ucuz giyinmenin yollarına bakın. Mesela outlet mağazaları ziyaret edebilirsiniz:)
13. Alışverişinizi İyi Planlayın
Eğer bir evde yaşıyorsanız, alışverişinizi çok iyi planlayın. Bu sizin en büyük masraf kaleminiz olabileceği gibi, doğru hamlelerle sosyal hayatınız için para artırabilirsiniz. Ucuz Alışveriş Mümkün mü? yazımıza bir göz atabilirsiniz.
14. Öğrenciler İçin Para Biriktirme Yolları Eğlenmeye Engel mi?
Öğrenciyiz, eğlenceğiz. Peki bunun bir sınırı olmalı mı? Belki daha az para harcayarak vakit geçirmenin yollarını da bulmalıyız. Arkadaşlarımızla para harcayacağımız mekanlarda vakit geçirmek yerine, sahilde bir parkta oturmak, birlikte bisiklet turuna çıkmak gibi aktiviteleri deneyebiliriz.
15. Arkadaşlarınıza “Param Yok” Demekten Korkmayın
Bazen arkadaş gruplarının aktivitelerine yetişmemiz mümkün olmayabilir. Ya da arkadaşlarınız bir anda sizin o gün için yanınıza aldığınız paradan daha pahalı bir yerde yemek yemek isteyebilir. Bu durumda şöyle bir ikilemde kalıyoruz: “Param yok demeli miyim, yoksa onlara katılıp akşam yemeğimden mi kısmalıyım?” Kimsenin bütçesi sınırsız değil. Herkesin bütçesi bir de değil. Eğer o an için paranız yoksa bunda utanılacak bir şey yok:) Hepimizin böyle dönemleri olabiliyor. Bu durumda katılamayacağınızı belirtmek, kendinizi zorlamaktan daha iyi. Ya da arkadaşlarınıza katılmak istediğinizi ama o kadar pahalı bir yere gitmek istemediğinizi söylemekten çekinmeyin. Aynı şekilde böyle bir mekan önerisi yaparken gruptaki arkadaşlarınızın böyle bir durumda olabileceğini de düşünün.
Bölüm 4: Yatırım Yapmak
16. Kendine Yatırım Yapmak, Öğrenciler İçin Para Biriktirme ve Kazanma Yolları Kadar Önemli
Öğrenci olarak ailenizden, burslardan, eğer çalışıyorsanız maaşınızdan her ay elinize bir miktar para geçiyor. Bu parayı sadece günübirlik kullanmak yerine geleceğinizi de düşünün. Kendinize yatırım yapmak için de bir bütçeniz olmalı. Profesyonel hayatta işinize yarayacak eğitim ve becerileri, okulunuza devam ederken almaya başlayabilirsiniz. Mesela yabancı dilinizi güçlendirmek ya da ikinci bir dil için kursa yazılmak için de bir bütçe ayırın. Ya da artık birçok sektörde işinize yarayacak olan bilişim ve yazılım teknolojileriyle ilgili bir kursa gidebilirsiniz. Sadece meslek olarak değil, farklı bir kulvarda hobi için de bunu yapabilirsiniz. Zihninizin rahatlamaya da ihtiyacı var:) Bu becerileri henüz öğrenciyken edinmek size çok büyük avantaj sağlayacaktır. Mutlaka pahalı kurslara gitmeden de bunları öğrenebilirsiniz. Örneğin İstanbul’da İsmek kursları oldukça başarılı olabiliyor. Ya da internet üzerinde de ilginç eğitimler bulabilirsiniz.
17. Geleceğinize Yatırım Yapın
Öğrenciyken bütçeniz kısıtlı da olsa, kötü günler için ya da okul sonrası iş arayacağınız dönem için bir miktar para biriktirmeye özen gösterin. Bu ilerki yıllarda birikim yapma alışkanlığınız için de önemli.
18. Kariyerinize Yatırım Yapın
Bu paradan ziyade bir tutumla ilgili. Henüz okuldayken kariyer planlamanızı düşünmeye başlayın. Buna yönelik etkinliklere, staj programlarına katılın. Profesyonel çevrelerden insanlar tanıyın ve iş hayatına yönelik iyi bir izlenim bırakmaya odaklanın. Ben ilk yıllarımda birçok iş bağlantımı okuldayken katıldığım etkinlikler sayesinde yakalamıştım.
Kişisel tecrübelerimden yola çıkarak hazırladığım bu yazıyı umarım beğenirsiniz. Eğer arkadaşlarınızın da faydalanmasını istiyorsanız, aşağıdaki sosyal medya ikonlarını kullanarak paylaşabilirsiniz:)