reklam

Tasarruf Nedir? Cimrilik Nedir? Aralarındaki 5 Fark

Akıllı Bütçe’den herkese selamlar! Tasarrufla ilgili çok içerik paylaşıyoruz. Ama fark ettik ki, tasarruf ve cimrilik çok karıştırılan iki konu. Tasarruflu yaşayan insanlar genellikle arkadaşlarından “cimrilik etme” gibi tepkiler alabiliyor. Ama ikisi bambaşka kavramlar.

Bu yazı ve içerik ücretli ya da ücretsiz tanıtım ve reklamlar içerebilir.

Tasarruflu bir hayat tüketime ihtiyaç olmadan mutlu olmayı tavsiye ediyor.

Tutumlu Olmak ile Cimrilik Arasındaki Fark Nedir?

Cimrilik ile tutumluluk arasındaki farkı incelemeden önce ikisinin anlamlarına bakalım. Tasarruf ne demek? Cimrilik ne demek? İkisinin de sözlük anlamlarına ve Akıllı Bütçe’deki anlamlarına bir bakalım.

Tasarruf Ne Demek?

Tasarruf, gelirin bir kısmını harcamak yerine gelecekteki kullanım veya yatırım için bir kenara koymak anlamına gelir. Bu, gelirinizi akıllıca yönetmek ve gerektiğinde tasarruf ettiğiniz parayı kullanabilmek demektir. Tasarruf etmek, finansal istikrarı artırabilir ve beklenmedik harcamalara karşı hazırlıklı olmanıza yardımcı olabilir. Ama sadece ekonomik anlamıyla düşünmeyelim. Tasarruflu olmak demek “ihtiyaçların ve bütçen kadar yaşamak” demek.

reklam

Cimrilik Ne Demek?

Cimrilik tasarruftan farklı bir anlama sahip. Cimrilik para harcamamak için özel bir çaba göstermek demek. Sözlükte “varyemez” demeleri boşuna değil. Parası varken yemeyen anlamını çıkarabiliriz.

Tasarruf Ve Cimrilik Arasındaki Farklar

Tasarruf nedir ve cimrilik ne anlama geliyor kısaca anlatmaya çalıştık. Ama örneklerle inceleyerek daha doğru anlayabiliriz. O zaman tutumlu olmak ve cimrilik arasındaki fark nedir birlikte bakalım.

Fark 1: İhtiyaçlarla Yetinmek vs. Ucuzuyla Yetinmek

Tasarruflu insanlar bütçelerine göre yaşarlar. Cimriler bütçeleri olduğunda bile bunu harcamak istemezler. Bir örnekle anlatalım. Diyelim ki bir ayakkabıya ihtiyacınız var. Elinizde ise sadece 1000 TL var.

Savurganlar, 1000 TL ile 1000 TL’lik bir ayakkabı alır. Hatta kredi kartıyla 2000 TL’lik.
Tasarruflular, 1000 TL ile 500 TL’lik ayakkabı alır.
Cimriler, 1000 TL’leri olduğu halde eski ayakkabıları parçalana kadar bekler.

Gördüğünüz gibi tasarruf etmek satın almamak değildir. Bütçene göre almaktır. 1000 TL kazanan biri 500 TL harcar. 2000 TL kazanan 1000 TL, 20000 TL kazanan 10000 TL gibi düşünebiliriz.

reklam
Bazı görünmez harcamalar bütçemizi zorlayabilir.
https://akillibutce.com/gereksiz-harcamalar/

Fark 2: Tüketmeden Mutlu Olmak vs. Yaşam Kaliteni Düşürmek

Tüketim toplumu bizim yaşam tarzımızın temelini oluşturuyor. Mutlu olmak için yeni kıyafetler alıyoruz. Birikimlerimizi harcıyoruz. Tasarruflu bir hayat tüketime ihtiyaç olmadan mutlu olmayı tavsiye ediyor. Mutlu olmak için tüketmek yerine, tüketmeden mutlu olabilmeyi amaçlıyor. Yani haftasonları AVM’lere gidip düşünmeden alışveriş yapmak yerine sevdiklerimizle zaman geçirmek bizi mutlu edebilir. Cimriler tam tersi yaşam kalitelerini düşürmeyi bile göze alabiliyorlar. Tasarruflu insanlar para harcamaktan kaçınmaz. Sadece mutlu olmak için para harcamazlar.

Fark 3: Parayı Bir Araç Olarak Görmek vs. Amaç Olarak Görmek

Tasarruflu insanlar parayı sadece ihtiyaçlarını karşılamak için bir araç olarak görürler. Cimriler için durum bunun tam tersi. Çünkü onlar sadece parayı ellerinde tutmayı amaçlar.

Fark 4: Değer Bilmek vs. Değer Biçmek

Tasarruflu insanlar satın aldıkları ürünün değerini bilir. Ucuza kaçmaz. Bütçesine ve ihtiyacına göre en ideal alışverişi yapar. Yukarıda da örnek olarak vermiştik. 10000 TL bütçesi olan birinin 2000 TL’ye alışveriş yapması normal. 20000 TL olan birinin de 4000 TL’ye alışveriş yapması normal. Mesela tasarruflu bir insan telefon alacağı zaman ihtiyacına en uygun modeli seçer. Oyun oynamak istediğinde daha pahalı bir telefon alır, buna ihtiyacı olmadığında daha mütevazı. Cimrilik eden bir insan tam tersine en ucuza kaçar. Değer bilmek bir şeyin değerinin farkında olmaktır. Yani size faydası olacağına inandığınız bir alışverişte ödemekten kaçınmazsınız. Ama cimrilikte tüm alışverişlerde aklınızda sadece fiyat olur.

Fark 5: Parayı Kontrol Etmek vs. Para Tarafından Kontrol Edilmek

Tasarruf nedir diye sorduğumuzda paramızı kontrol etmek diyebiliriz. İhtiyaçlarımıza daha kolay ulaşabilmek için kontrollü bir şekilde bütçemizi yönetiyoruz. Oysa cimrilik elimizdekini tutmak için ihtiyacımız olanı bile harcamaktan kaçınmaktır.

Tasarruf nedir ve cimrilik nedir bu yazıda incelemeye çalıştık. Umarız yardımcı olabilmişizdir.

Reklam

Bu yazılarımızı da okuyun!

reklam
Başa dön tuşu