reklam
İşte Bütçe

IMF Nedir?

Haberlerde her duyduğumuzda “imf nedir” diye merak edenler için, dünya piyasaları adına en önemli kurumlardan birini incelemeye aldık.

BU YAZILARIMIZ DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

IMF NE DEMEK? AÇILIMI NE ANLAMA GELİYOR?

imf açılımı uluslararası para fonu anlamına geliyor.

imf nedir: imf açılımı, uluslararası para fonu anlamına gelen “International Moneytary Fund” tanımına karşılık geliyor. Adından da anlaşılacağı üzere, uluslararası finans düzenini takip eden, belli piyasalar üzerinde denetimler gerçekleştiren, teknik destek ve danışmanlık sağlayan bir organizasyondur. IMF ne demek daha detaylı bilgi almak isteyenler wikipedia’dan Kurumun tarihi hakkında her bilgiyi edinebilir. IMF’nin faaliyetleri hakkında da IMF Resmi Sitesi üzerinden bilgi almak mümkün.

reklam

IMF’NIN KAÇ ÜYESİ VAR?

Birkaç istisna dışında Birleşmiş Milletler ülkeleri kuruma üye konumunda.

IMF’ye hangi ülkeler üye merak edenler için bu sayının dönem dönem değiştiğini hatırlatalım. Yine de 2021 yılı itibariyle bu sayının 189 olduğunu söyleyebiliriz. Bazı ülkeler ise kurumla işbirliği halinde olsa da, kuruma üye değildir.

IMF’NIN KURULUŞ AMACI

Kurum kendi tanımında öncelikli amacını uluslararası ticaretin dengeli bir şekilde gelişmesi ve üye ülkelerin kalkınmalarına destek sunmak olarak belirtiyor. Bunun için çeşitli denetimler ve yönlendirmeler gerçekleştirir. Kurumun amaçlarını ve organizasyon şemasını kendi sitesinden daha detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

TÜRKİYE IMF’YE KAÇ YILINDA ÜYE OLDU?

Türkiye, IMF kurucu ülkeleri arasında. Dış ilişkileri güçlendirme ve ticaret hacmini büyütme hedefiyle IMF’nin kuruluşunda rol alan Türkiye hangi tarihte IMF’ye üye oldu merak edenler için onu da hemen belirtelim: Türkiye 1947 yılında kuruma üye olmuştur. Üye ülkelerin kurumla mutlaka bir borç ilişkisine girmesi gerekmiyor. Örneğin borç kullanmadığı dönemlerde de Türkiye imf üyeliği aktif olarak devam ediyor.

IMF GENEL MERKEZİ NEREDE?

Kurumun genel merkezi ABD’nin başkenti Washington DC sınırları içinde yer alıyor. Üye ülkeler temaslarını bu merkezle gerçekleştiriyor.

TÜRKİYE IMF İLİŞKİLERİ

Türkiye IMF ile kurucusu olduğu için her zaman sıkı ilişkiler içinde oldu. Bir dönem ülkemiz kamuoyunda stand-by anlaşmaları sebebiyle hoş anılmasa da, Türkiye IMF ilişkileri, karşılıklı danışmanlık, bilgi alışverişi, gelişmekte olan ülkelere destekler vb. gibi konularda kesintisiz devam ediyor.

reklam

IMF nedir ya da açılımı nedir merak edenler için kurumun tarihini ve amaçlarını özetlediğimiz bu yazıyı sevdiğinizi umuyoruz. Diğer içeriklerimize bakmayı ve bu içeriği paylaşmayı unutmayın.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kurumsal E-Mail Nedir?

reklam
Başa dön tuşu