reklam
TasarrufSağlıklı Yaşam

Spor Salonu Fiyatları vs Evde Spor Maliyeti? Hangisi Daha Ucuz?

Spor salonu ve evde spor kıyası hiç bitmeyen bir tartışma. Son dönemde spor salonu fiyatları arttıkça, evde ücretsiz spor programları ve spor aletleriyle başlayan trend giderek yükseliyor. Peki bunlardan hangisi daha avantajlı? Hangisi daha ucuz? Evde spor yaparak vücut gelişir mi? Biz elbette bunun ekonomik yanını inceleyeceğiz. Hangi yöntemle paranızın tam karşılığını alabilirsiniz bakacağız.

Spor salonu fiyatları ne durumda?

Gym fiyatları günden güne artıyor. Bu yüzden birçok insan evde spor yapmayı tercih ediyor. Peki spor salonu fiyatları ne kadar?

  • Bölge ve şehire göre değişmekle birlikte spor salonu ücretleri ayda 150 TL’den 1000 TL’ye kadar değişiyor.
  • İstanbul özelinde markasız bir fitness salonu, 150-400 TL arasında aylık ücretler talep ediyor.
  • Türkiye genelinde en yaygın zincir olan Macfit üyelik ücretleri 288 TL’den başlıyor. Bu elbette en temel paket. Eklemelerle bu fiyat biraz daha artıyor.
  • Premium segment sayılan spor salonu fiyatları ise 800 TL’den 1500 TL’lere kadar uzanıyor. Hatta bazı salonlar üyelik ücretlerini dolar kuruna endeksliyor bu segmentte.
  • Bunların yanında belediyelerin spor salonları var. Birçok belediye spor yapmak isteyenlere çok uygun fiyatlı alternatifler sunuyor. Elbette yaygınlık ve çalışma saatleri daha kısıtlı.

Evde spor salonu kurma maliyeti ne kadar?

İşte en çok merak edilen konu bu. Spor salonuna gitmeyeyim ama evde spor yapmak bana ne kadara malolur? Özellikle spora gitmeye üşenenler için aslında en yakın spor salonu evdeki diyebiliriz. Ama yine de maliyetleri bilmeden bu işe girişmek istemeyen çok insan var.

reklam

Bu konuda önemli olan sizin beklentiniz ve hedefleriniz. Malzeme seçiminizi ve maliyetinizi de bu belirleyecek.

  • Fitness eğitmenleri temel olarak bir dumpbell ve halter seti, bir bench ile giriş ve orta seviyedeki birçok egzersizin yapılabileceğini söylüyor. Bu setlerin maliyeti size yaklaşık 1600-2000 TL olacaktır. Yani bir yıllık spor salonu ücreti karşılığında ömür boyu kullanabileceğiniz bir ekipman olacak.
  • Bunun yanında cardio için koşu bandı ya da bisiklet arıyorsanız bunların fiyatları da 750 TL’den (mekanik modeller) başlıyor ve 10.000 TL’ye kadar çıkıyor. Tabii açıkhavada, parkta yürüyüş ve koşu alternatifinin bedava olduğunu hatırlatalım.
  • Tüm bunların yanında sadece vücut ağırlığı kullanan HIIT egzersizlerini hiçbir ekipman olmadan çalışabilirsiniz.
  • Youtube’da birçok ücretsiz spor programı mevcut. Ama siz daha odaklı bir çalışma istiyorsanız, bir personal trainer ile video üzerinden çalışabilirsiniz. bunun da aylık maliyeti 50-200 TL arasında değişiyor.
  • Bunların yanında size ücretli ya da ücretsiz antrenmanlar öneren uygulamalar da mevcut. Ayda 20-100 TL arasında değişen üyelik ücretleri var.

Bu yazımızı da okuyun: Ücretsiz Evde Spor Uygulamaları

Evde spor yaparak vücut gelişir mi?

Birçok sporcu için merak edilen konuların başında bu geliyor. Spor forumlarında da en çok tartışılan konulardan biri de bu: Evde spor yaparak vücut gelişir mi? Bu birçok değişkene bağlı olmakla birlikte, temel ve orta düzey antrenmanları evde yapmak ve gelişim sağlamak mümkün. Tabii bunun için doğru ekipmanları seçmelisiniz ve uygun çalışmayı sağlamalısınız.

  1. Doğru ekipmanları seçin. Temel düzeyde bir ağırlık seti edinin. Aşağıdaki linkte örnekleri bulabilirsiniz: https://www.trendyol.com/sr?q=halter%20seti&qt=halter%20seti&st=halter%20seti&os=1
  2. Doğru programı uygulayın. Youtube’da vücut geliştirmek isteyenler için çok fazla alternatif var. Mümkünse ve bütçeniz uygunsa başlangıç seviyesinde evdeki spor aletlerine uygun program yazan bir kişisel antrenörle çalışın.
  3. Sanki spor salonuna gidiyormuş gibi düzenli ve disiplinli çalışın.

Spor salonu fiyatları aylık bazda artmış olabilir! Ama biz evde spor ile aynı formu yakalamayı hedefliyoruz.

Evde spor aletleri seçimi nasıl olmalı?

Fitness salonu fiyatları karşısında diliniz tutuldu ve evde spor aletleri bakmaya başladınız. Peki neye göre seçim yapacaksınız? Öncelikle hedefinizi seçin. Örneğin niyetiniz kardiyo çalışmasıysa, onlarca ağırlık almaya gerek yok. Genelde bu aşamada büyük bir coşkuyla alışveriş yapılıyor. Ama sakin:

reklam
  1. Mümkünse bir personal trainer ile çalışın. Ona hedefinizi söyleyin. O da size evde spor yapma hedefinize en uygun aletleri söylesin.
  2. Böyle bir imkanınız yoksa, Youtube’dan kendinize uygun bir program seçin. O programda kullanılan aletleri kendinize uygulayabilirsiniz.
  3. Kullandığınız uygulamanın önerdiği aletler de tercih sebebi olabilir.

Bu konuda oldukça tatmin edici bir video da paylaşmak isteriz.

Evde spor salonu kurmak isteyenler için ALFA’nın youtube kanalı oldukça faydalı.

NOT: Evde spor ekipmanları seçerken profesyonel markaların profesyonel ürünlerini seçin. Sakın kendi ekipmanlarınızı kendiniz yapmaya çalışmayın çünkü bunlar egzersize ve anatomiye uygun olmayabilir. Sakatlıklar yaşayabilirsiniz.

Spor salonu fiyatları artıyor ama avantajları da var

Fitness üyeliği maliyetli görünebilir. Ama kendi spor programını oluşturamayanlar, neyi nasıl yapacağını bilmeyenler için büyük avantajları da var. Çoğu spor salonu aylık ücret dahilinde şu avantajları sunuyor.

  • Antrenör desteği. Bu sayede hareketleri doğru ve eksiksiz yapabilirsiniz.
  • Spor salonu programları da aylık ücretin içinde yer alır genelde. Bu sayede program arayışına girmenize gerek olmaz.
  • Spor salonu atmosferi sizi daha disiplinli olmaya teşvik eder.
  • Daha kapsamlı ve çeşitli spor salonu ekipmanlarıyla çalışırsınız.

Biraz da dezavantajlarından bahsedelim.

  • Spor salonu maliyeti her ay sizi zorlayabilir.
  • İşleriniz yoğunken salona gitmediğinize boşa para ödemiş olursunuz.
  • Salonda çalışmak için salona gitmeniz lazım. Ama her zaman o motivasyon olmayabilir.

Evde spor avantajlı yönleri

Evde spor ekipmanları pahalı geldi ve siz spor salonuna sıcak bakıyorsunuz. Yine de evde sporun avantajlarından ve dezavantajlarından bahsedelim.

Reklam
  • Ev konforunda çalışırsınız.
  • İhtiyacınıza uygun ekipmanlarla çalışırsınız.
  • Bir kere maliyetiniz olur, devamında rahat edersiniz.
  • Çalışma saatlerinizi siz seçersiniz.

Evde sporun dezavantajları:

  • Başta kurulum maliyeti yüksek.
  • Youtube’da istediğiniz programı bulamadığınızda antrenman programları için ücret ödemeniz gerekebilir.
  • Spor geçmişiniz yoksa, bazı hareketleri öğrenmeniz zor olabilir.
  • Sakatlanma ihtimalleri var.
  • Ne yönde çalışacağınızı, antrenman düzeninizi sizin disiplinli bir şekilde takip etmeniz gerekebilir.

Evde spor etkili olur mu?

Spor salonu fiyatları yüksek geliyor. Siz de evde spor yapmaya karar verdiniz. Peki evde spor etkili olur mu? Evde sporun etkisi biraz beklentiyle alakalı. Evde kas yapmak mümkün mü diye soranlar birçok farklı yanıt alıyor. Bize göre aşağıdaki videodaki yorum en iyi açıklamayı barındırıyor.

Spor salonu ücretleri ödemeye değer mi? Yoksa evde spor mu yapmalı?

Bu konuda karar sizin. Biz sizin için artı ve eksileri listeledik. Bize göre başta bir süre spor salonuna gidip temel antrenmanları ve duruşları öğrenmek, devamında evde çalışmak da bir opsiyon.

Umarız spor salonu ücretleri ve evde spor kıyasında en iyi alternatifi belirlersiniz. Yazımızı beğenenler paylaşmayı unutmasın!

reklam

reklam
Başa dön tuşu