Japonların Tasarruf Etmek İçin Uyguladığı Yöntem Kakebo Nedir?
Minimalist ve tasarruflu yaşam denince akla hemen Japonlar gelir. Bu konuda oldukça fazla sayıda yöntem ve felsefeleri var. Daha önceki yazılarımızda da dünyadan minimalist yaşam felsefelerini incelerken uzak doğuluların oldukça fazla yöntemi olduğunu görmüştük. Kakebo da bunlardan biri. Tasarruf etmek, bütçenizi kontrol etmek, gelirinizi ve giderinizi takip etmek, “maaşım yetmiyor ne yapmalı?”, nasıl daha rahat yaşarım gibi sorulara cevap niteliğinde adeta. Aslında hepimiz rakamlarla uğraşıyoruz ev bütçesini yaparken. Kakebo ise bunu excel tablolarının, hesap makinelerinin ötesinde daha hayatın içinden bir yöntem kullanıyor. Bakalım kakebo nedir?
Bu yazı ücretli ya da ücretsiz tanıtım ve reklamlar içerebilir.
Bu yazımız da dikkatinizi çekebilir: Tasarruf Etme Taktikleri
Tasarruf Etmek İçin Kullanılan Kakebo Yöntemi Nedir?
Kakebo nedir diye soruyorsanız, tercümesiyle başlayalım. Kakebo’nun tam tercümesi “ev bütçesi için muhasebe defteri” gibi bir anlama çıkıyor. 1904 yılından itibaren uygulanan bu sistem kulağa ilk etapta basit gelebilir. Ama bu basit yöntem, havuzun nerelerden sızdırdığını görmeniz için mükemmel bir fırsat sunuyor. Aslında farkında olmadan kendimin de uyguladığını gördüm bu yöntemi. Bir defter alıp harcamalarımı ve gelirlerimi yazıyorum ve kakebo için ilk adımı atmış oluyorum. Ama kakebo yöntemi konuya sadece para olarak bakmıyor. Hayatınızın her alanında uygulanabilecek ve etkili olabilecek bir yöntem.
Kakebo Yönteminin Tarihi
1900’lerin başında Japonya’da az sayıda kadın üniversite eğitimi alma şansı buluyordu. Hani Motoko da bunlardan biri ve oldukça da idealist bir isim. Eğitiminin ardından dünyanın ilk kadın dergilerinden birini kuruyor. Tabii ki bu dergi bugünkü örneklerinden biraz farklı. Kadınların kendini eğitmesi, kendini geliştirip yetiştirmesi üzerine odaklanıyor. Bu dergide de kadınlara ev bütçesiyle ilgili tavsiyeler de veriyor. Ama bunlar öğretici lafların ötesinde “bu ay en beklenmedik harcamanız neydi?”, “önümüzdeki 5 yıl içinde daha rahat yaşamak için hayatınızda ne gibi hedefleriniz var” ya da “Fırsatınız olsa son bir ayda içinde hangi alışverişinizden vazgeçerdiniz?” gibi motive edici ve düşündürücü sorularla yapıyor. Bu yöntem de zaman içinde oldukça popülerleşiyor.
Bu yazı ve içerik ücretli ya da ücretsiz tanıtım ve reklamlar içerebilir.
Tasarruf Etmek İçin Sayılara Değil, Nasıl Yaşadığınıza Odaklanmanızı Öğütleyen Bir Yöntem
Bütçe yönetim uygulamaları ya da excel tablolaları elbette oldukça verimli. Ama bir yandan tüm hayatımızı sayılardan ibaret hale getiriyoruz. Oysa o sayılar bizim ihtiyaçlarımızı, hedeflerimizi, hayallerimizi gösteriyor. İşte Kakebo burada devreye giriyor. Mesela yaptığımız harcamaları yazarken “alışveriş” diye yazıp geçtiğimiz bölümü sorgulamamızı öğütlüyor. “O ayakkabıyı almam gerekiyor muydu? buna ihtiyacım var mıydı?” gibi soruları sormamızı istiyor. Ya da harcamalarımızı planlarken önümüzdeki yıllarda almak istediğimiz ev hayalini biraz daha geciktirmeye değip değmeyeceğini düşündürmeye çalışıyor. Mesela önümüzdeki ay evdeki televizyonu yenileme planınız var. kendinize bu harcamanın, almak istediğimiz ev için biriktirebileceğimiz bir para olduğunu, bu gibi harcamalarla bu hayali daha da geciktirdiğimizi hatırlatmamızı öğütlüyor.
Kakebo Yöntemi Nasıl Çalışıyor?
Peki kakebo nedir ve nasıl uygulanır? Kitaplarda derlenen bilgilere göre çok basit uygulama noktaları var:
-Öncelikle bir defter edinin:)
-Her ay düzenli olarak bu deftere tahmini harcamalarınızı (mesela elektrik faturanızı önceki aya kıyasla az çok tahmin edebilirsiniz), kredi taksidi ya da aidat gibi düzenli ödemelerinizi not edin. Bu konuda tahmin yürütürken rakamları yukarı yuvarlamakta fayda var.
-Aynı şekilde her ay düzenli olarak gelirinizi de yazın. Maaşınız, varsa kira gibi ek gelirleriniz vb. bu deftere eksiksiz olarak yazılmalı. Eğer net bir geliriniz yoksa, yani ticaret vb bir işle uğraşıyorsanız gelir tahmininizi minimum seviyede tutmaya özen gösterin. Az beklenti varken çok gelir elde etmek sıkıntı oluşturmaz, ama geliri çok bekleyip azla karşılaşınca işler karışabilir.
-Her hafta (hatta mümkünse günlük) olarak ne harcadığınızı not edin. Bunu dört kategori altında yapın. Genel (ulaşım, yemek vs), Eğlence (Gezmek, Arkadaşlarla buluşmak), Kültür (Sinema, Kitap vb.) ve Beklenmeyen Harcamalar ( Tamirat, Sağlık vb)
-Bu haftalık harcamaları ve sizin tahmini harcama listenizi ay sonunda karşılaştırın. Bakalım kendinize koyduğunuz limiti geçiyor musunuz yoksa tasarruf ediyor musunuz? Eğer beklentinizin üzerinde bir harcama varsa, bunun hangi alanda olduğunu gözden geçirin ve önlem alın. Bir sonraki aya o alandaki harcamaları azaltma hedefiyle başlayın.
-Kendinize her hafta “bu hafta yaptığım en büyük ve en beklenmedik harcamam hangisiydi” diye sorun.
-Yıllık olarak hedefler koyun.
Eğer kakebo hakkında daha fazla şey öğrenmek isterseniz, bu kitabı tavsiye ederim.
İngilizcesine güvenenler için de bu kitabı öneriyorum.
yazımızı beğendiyseniz aşağıdaki butonlarla paylaşmayı unutmayın:)