reklam
Girişimcilik ve Kariyer

Online iş kurmak istiyorum diyenler, bu 10 konuya dikkat!

Online iş kurmak birçoğumuzun hayali. Özellikle beyaz yakalı çalışanların birçoğu “online iş kurmak istiyorum” diyor. Bunun da en büyük sebebi online iş kurmanın kolay, ucuz ve az efor istediği düşüncesi. Peki gerçek böyle mi? İnternetten para kazanmak istiyorum diyenler nelere dikkat etmeli? Hepsi bu yazıda. Hadi başlayalım.

1-Online iş kurmak çok zaman tüketir.

Birçok insan internetten iş yapmanın kolay ve zahmetsiz olduğunu düşünüyor. Tamamen otomasyona bağlı bir e-ticaret sitesi bile yönettiğinizde çok çalışmanız gerekir. İş iştir, bunun online olması bir şey değiştirmiyor. Hiçbir dükkan kendi kendine çalışmaz. Üstelik fiziksel bir mağazayı akşam kapatabilirsiniz. Online işletmeyi 24 saat boyunca müşterileriniz ziyaret eder ve sizin de onlara sürekli hizmet sunmanız gerekir. Ürün soruları, siparişle ilgili konular, ürün iadeleri, fiyat güncellemeleri, müşteri talepleri vb…

2-Ürün bulmak kolay, müşteri bulmak zor.

Peter Drucker’a göre bir işletmenin amacı müşteri oluşturmaktır. Bu ne demek? Online iş kurmak isteyen birçok girişimci adayı, ürün ya da hizmet satışa çıktığı anda insanların almak için sıralanacağını düşünüyor. Oysa gerçek böyle değil. Bugün bir dijital pazarlama işi kurabilirsiniz. Bir websitesi ve sosyal medya hesabı kurmanız yeterli. Ya da bir site kurup spor ürünleri listeleyebilirsiniz. Ama müşterinizi bulmadan işi kurduğunuzda, satış yapmanız zor. Müşteriyi nasıl bulacaksınız?

reklam

3-Doğru nişi seçmek önemli.

Online girişimcilerin en büyük hatası, her şeyi aynı anda yapmak istemeleri oluyor genelde. Birçok girişimci aram uygulamalarında en çok satan ürünleri inceliyor. Mesela bir mağazanın spor ürünlerinde çok satış yaptığını görüyor. Başka bir mağazanın da kahve ürünlerinde. İki ürün grubunu da sattığı zaman daha fazla kazanacağına inanıyor. Oysa tüketiciler aradıkları şeyi görmek ister. Kahve almak isteyen bir müşteri, karşısına çıkan reklama tıkladığında, gittiği sitede kahve görmek ister. Karşısına spor ayakkabı çıktığı zaman kafası karışır çünkü aradığı şey kahvedir. Büyük ihtimalle sitenizden çıkar ve kahve satan bir dükkana gider. Çeşitlilik her zaman avantaj değildir.

4-Etik değerleri koruyun.

Online iş kurmak birçok girişimci adayı tarafından “para kazanmak için her yol denenebilir” düşüncesiyle değerlendiriliyor. Oysa burada da iş dünyasının kuralları geçerli. Örneklerle anlatalım. Mesela Etsy gibi platformlarda en çok sorun yaşanan konuların başında telif ihlalleri geliyor. Birçok girişimci internette bulduğu görselleri ürünlerinde kullanabileceğini sanıyor. Bu telif ihlalleri yüzünden mağazasını ve yaptığı masrafları kaybediyor. Ya da bazı girişimciler tüketicinin kafasını karıştırarak daha fazla ödeme yaptırmayı bir satış başarısı sayıyor. Ekstra ödemeleri görünmeyecek şekilde küçük yazmak gibi küçük taktikler uzun vadede müşteri kaybına sebep olur.

5-Zengin olmanın hızlı bir yolu yok.

Online iş kurmak istiyorum diyen herkes internette “internetten hızlı para kazanmanın yolları” gibi içerikler görmüştür. Bu içerikler maalesef gerçeği yansıtmıyor. Gerçeği yansıtmadığı gibi girişimci adaylarının hayallere kapılıp bu hayaller uğrunda anlamsız bütçeler harcamasına neden oluyor. Bu yazıda bahsettiğimiz gibi, iş iştir. Online işler de emek ve sermaye ister. Genelde bu tarz teklifler size pahalı teklifler ya da ürünler satmak için önerilir.

Elbette işinize yarayacak profesyonel eğitimler ve bu tarz yöntemleri karıştırmayın. Örneğin dijital marketing alanında profesyonel bir eğitim almak çok işinize yarayabilir. Ama “Amazon’da ayda 1000 dolar kazandıran muhteşem sistem” gibi iddialı başlıkları gördüğünüzde dikkat edin.

Bu yazımızı mutlaka okuyun: Hızlı para kazanma kandırmacası!

reklam

6. Vakit nakittir.

Online iş kurmak güzel bir fikir. Bilgisayar başında evinizden dünyanın her bir köşesine ürün ya da hizmet satabilmek büyük fırsat. Ama bilgisayar başında sanki hiç vakit harcamadan yapıyor gibi zannettiğiniz birçok iş aslında saatler sürebilir. Bu illuzyona kapılmayın ve ne kadar zaman harcadığınızı, ne kazandığınızı iyi analiz edin. Bazen çok ufak kazançlar için boşa vakit harcıyor olabilirsiniz.

7. Clickbait yapmayın.

Birçok online mağaza, dikkat çekici başlıkların işe yaradığını düşünüyor. Örneğin bedava ürün teklif ediyor. Tüketici mağazaya gittiğinde o bedava ürünü ancak yüklü bir siparişin yanında alabileceğini öğrendiğinde mağazayı anında terk eder.

8. SEO’yu öğrenin ve önemseyin.

Online iş kurmak istiyorsanız öğrenmeniz gereken birçok detay olduğunu bilmelisiniz. Bunların başında da SEO geliyor. Yani arama motoru optimizasyonu. Google’da birisi sizin sattığınız ürünleri aradığında ilk sırada çıkmak için bu konuda başarılı olmalısınız. Tabii bu yeterli değil, dijital marketing için de bilgi edinin. Bu konuda Google Dijital Atölye‘yi tavsiye ederim. Udemy üstünden de eğitim alabilirsiniz.

9. İşletmenize değer verin.

Online iş kurmak için birçok şey yaptınız ve işiniz artık hazır. Bu durumda mağazanızı boş bırakmayın. İlgilenin. Öncelikle işinizin güvenliğini sağlayın. Sitenizi koruma altına alın. İsim hakkı önemli. Tanınmaya başladığınız bir anda, başka birinin marka tescilinizi alması işletmenizin adını değiştirmenize, SEO başarınızın sıfırlanmasına kadar varabilir.

10. Sermayeye, bilgiye ve kaynaklara ihtiyacınız var.

Online ya da değil, iş kurmak sermaye, emek, zaman ve bilgi ister. Online iş kurmak diğerlerinden farklı değil. İlgilenmeniz gereken çok konu var ve bunları kusursuz yürütmelisiniz. En başta muhasebe işlerini takip etmelisiniz. Ya da reklamlarınızı nasıl yapacağınıza karar vermelisiniz. Tüm bunlar için de bir miktar maddi kaynak ayırmalısınız. Örneğin bugün bir e-ticaret sitesi açmak için bir muhasebeciye aylık ödeme yapmalısınız. Bir e-ticaret sistemi satın almalsınız. Aylık vergiler ödemelisiniz. Bir fatura programı kullanmalısınız. Reklam için ödeme yapmalısınız. Bir noktadan sonra bunları tek başınıza yapamadığınızda, bunları yapacak insanları tutmalısınız. Yani “sıfır sermaye” iddiasıyla gelenler size bunları söylememiş olabilir.

Reklam

reklam
Başa dön tuşu