İş Aramak-Taktikler ve İpuçları
Akıllı Bütçe’den herkese selamlar! Yeni bir iş arayanlar için bazı ipuçları ve stratejiler hakkında konuşmak istiyorum. İş aramak biraz zorlayıcı olabilir. Özellikle yeni başlayanlar için. Ancak doğru adımlar atarak bu süreci daha az stresli hale getirebilirsiniz. Bu yazıda hem çalışırken hem de işsizken neler yapabileceğinizden bahsedelim. Hadi başlayalım!
Bu yazı ve içerik ücretli ya da ücretsiz tanıtım ve reklamlar içerebilir.
1. İş Aramak İçin Planlama Yapın
“Ne iş olsa yaparım” yanlış bir strateji olabilir. İş arama sürecine girmeden önce bir plan yapmak, size zaman ve enerji tasarrufu sağlayabilir. Öncelikle, iş arama stratejinizi belirleyin. Hangi sektörlerde iş arayacağınıza karar verin ve hangi iş ilanlarını takip edeceğinizi belirleyin. Mesela İşletme ya da Ekonomi mezunu birinin bankacılık sektöründe öne çıkaracağı nitelikler ile özel bir şirketin finans departmanı için gerek duyacağı nitelikler farklı. Bu yüzden kendinize bir iş değil “pozisyon” arayın. Bu ne demek? Alt maddede anlatalım.
2. İş Aramak Yerine Görev Arayın
Şirketler görevleri yapacak birilerini ararlar. Daha açık anlatalım. Bir şirket “Dijital Pazarlamacı” aramaz. Dijital pazarlama bölümünde bir görevi yapacak insan arar. Yani bu departmanda bir seo uzmanı arar mesela. Ya da kimse yazılımcı aramaz, oyun sektörü tecrübesi olan android geliştirici arar. IK’cı yerine özlük alanında tecrübeli yönetici arar gibi… İş arayışınızı böyle netleştirirseniz, gereken yetenekleri belirlemeniz ve ona uygun cv hazırlamanız kolaylaşır. Şöyle düşünün, 2 cv geldi. Biri genel geçer bir yazılımcı cvsi. Diğeri android programlamaya uygun, oyun tecrübesini öne çıkaran bir cv… Hangisini tercih ederler?
Bu yazılarımızı da okuyun:
2. CV’nizi ve Ön Yazınızı Güncelleyin
CV ve ön yazınız, iş başvurularınızın ilk adımıdır. Bu nedenle iş aramak için önce özgeçmişinizi ve ön yazınızı güncel tutun ve iş ilanlarına göre özelleştirin. Bu aslında yukardaki maddeyle alakalı. Her ilana aynı cv ile başvurmak yerine, ilandaki ihtiyaçları anlayan, o ihtiyaçlara uygun nitelikleri öne çıkaran cvler oluşturun.
3. İş Aramak İçin Siteleri Verimli Kullanın
İş arama siteleri, iş arama sürecinde en yararlı kaynaklardan biridir. Çünkü iş ilanları sayesinde sektörlerin ihtiyacı olan nitelikleri öğrenebilir, bu konularda kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu yüzden iş aramasanız bile iş arayın, ve kendinizi güncellemeniz gereken alanları görün.
4. Ağınızı ve Çevrenizi Kullanın
İş işte bulunur derken bundan bahsediyorlar aslında. Sektörel çevreniz, tanıdığınız bir insan belki yıllar sonra size harika bir fırsat olarak dönebilir. Bu yüzden her zaman çevrenizi geniş tutun, inssanlarla ilişkilerinizi sürdürün. İş aramak için çalışırken yakın ya da uzak çevrenizde herkese bunu belirtin.
5. Kendinizi Güncelleyin
İş aramak aslında anlık değil uzun vadeli bir plan ne yazık ki. Biz genelde iş aramaya başladığımız zaman bazı konulara önem veriyoruz. Ama çalıştığımız süre boyunca her dakika iş aramaya ihtiyacımız var gibi kendimizi güncellemeliyiz. Yeni sektör standartlarını, güncel yaklaşımları, öğrenmemiz gereken teknolojileri takip edip öğrenmeliyiz. Udemy, Coursera, Linkedin Learning gibi platformları kullanın.
Sonuç olarak, iş arama süreci zorlu olabilir, ancak bu ipuçlarını kullanarak bu süreci daha az stresli hale getirebilirsiniz. Başarıya giden yolculuğunuzda sizinle birlikteyiz.