reklam

Aile Bütçesi Nedir? Adım adım örnek aile bütçesi

Akıllı Bütçe’den herkese selamlar! Google’a “aile bütçesi nedir?” yazdınız! Muhtemelen aile bütçesi için kendinizi geliştirmek istiyorsunuz. Belki de ailenizin ekonomik durumunu daha iyi yönetmek için yollar. arıyorsunuz. Ya da “aile bütçesi nedir eödev” diye aratan öğrenci dostlarımızı da unutmadık! Ödeviniz için bu konuyla ilgileniyorsunuz demektir. Merak etmeyin hepsinin cevabı akıllı bütçe’de!

Bu yazı ve içerik ücretli ya da ücretsiz tanıtım ve reklamlar içerebilir.

Nedir bu aile bütçesi?

Öncelikle, “aile bütçesi nedir?” sorusuyla başlayalım. aile bütçesi, bir ailenin belirli bir zaman dilimi içindeki gelirlerini ve harcamalarını takip etmek için uyguladığı bir planlama yöntemidir. Aile bütçesi kabaca şunlardan oluşur:

  • Ailenin toplam geliri: Örnek: Babanın, annenin, çalışma çağındaki çocukların maaşları. Varsa kira geliri. Ailenin farklı yatırımları varsa onların gelirleri, bir dükkan ortaklığı gibi…
  • Ailenin toplam gideri: Temel ihtiyaçlar, faturalar, varsa kira gideri, kredi ödemeleri, diğer borçlar vb.
  • Ailenin geliri nasıl kullanacağını gösteren bütçe şablonu

Bu bütçe planı sayesinde, gelirleriniz ve giderleriniz arasındaki farkı takip edebilirsiniz. Böylece, nereye harcama yaptığınızı, nereye daha fazla para ayırabileceğinizi ve tasarruf edebileceğiniz alanları görebilirsiniz.

Aile bütçesi nasıl hazırlanır?

Aile bütçesinin belli bir şablonu yoktur. Yukarda bahsettiğimiz temel unsurlara göre, her aile kendi ihtiyaçlarına uygun bir bütçe planı hazırlayabilir. Bütçe planı hazırlanırken bir kağıt kalem bile yeterlidir. Ama daha dikkatli ve titiz çalışmak isteyen aileler, Excel ya da google tablolar da kullanabilir. mesela bu video oldukça basit bir şablon sunuyor. Bu seçenekler dışında spendee gibi uygulamalar da kullanabilirsiniz.

reklam

Aile bütçesi hazırlarken nelere dikkat etmek gerekir?

Bütçe yapmak yalnızca gelir ve giderlerinizi izlemek değildir. Ayrıca, gelecekteki hedeflerinize ulaşmak için para biriktirirken, hayatınızın tadını çıkarmanız için de mükemmel bir fırsattır. Belki de bir aile tatili için para ayırmak istiyorsunuz, ya da çocuklarınızın üniversite masraflarını karşılamak için tasarruf etmek istiyorsunuz. Bütçe yapmak, bu hedeflere ulaşmak için ihtiyacınız olan paranın nereden geleceğini planlamanıza yardımcı olur.

Şimdi, nasıl bir aile bütçesi hazırlayacağız? İlk adım, gelirinizi belirlemektir. Tüm ailenin toplam gelirini hesaplayın, bu size bütçenizin temelini verecektir. Ardından, aile olarak ne kadar harcama yaptığınızı inceleyin. Her şeyi yazın, yiyecek, giyim, eğlence, ev kirası, elektrik faturası ve diğer masraflar. Bu adımda, kredi kartı borçlarınız ve diğer borçlarınız gibi finansal yükümlülüklerinizi de göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Son olarak, gelirinizi giderlerinizden çıkarın ve kalan miktarı gözlemleyin. Bu rakamın pozitif veya negatif olması muhtemeldir. Eğer negatifse, tasarruf etmeniz veya harcamalarınızı azaltmanız gerekebilir. Pozitifse, harcamalarınızı yeniden gözden geçirebilir ve tasarruf etmek için nereye para ay

Adım adım örnek bir bütçe planı hazırlayalım:

Akıllı Bütçe olarak örnek bir bütçe yapalım hadi! Akıllı ailesi 4 kişiden oluşuyor. Baba pazarlamacı. 12000 TL kazanıyor. Anne bir restoranda halkla ilişkiler alanında çalışıyor. Maaşı 12000 TL. Evin üniversitede okuyan bir oğlu var. Part time olarak bir giyim mağazasında çalışıyor sadece haftasonları. Günlük 400-500 arasında alıyor. Ayda 8 gün çalışıyor. Toplam 3250 TL kazancı ve 1250 TL de bursu var. Hadi bütçeyi yapalım.

Adım 1: Geliri bulalım.

Anna baba ve büyük çocuk toplam 28500 TL kazanıyor. Bunun yanında ailenin köydeki fındık bahçesinden her sene 24000 TL fındık parası da geliyor. Yani 12 aya bölününce 2000 TL ediyor.
Ailenin toplam geliri 30500 TL.

Adım 2: Gideri bulalım.

Akıllı ailesi kirada oturuyor. 12000 TL kiraları var. 3000 TL mutfak masrafları, 2000 TL civarında da elektrik su ve doğalgaz giderleri var. Ailenin bir de otomobili var. Otomobili sadece arada kullanıyorlar. Anne ve babanın aylık 777 TL otobüs abonman gideri, çocukların ise 140 lira aylık abonman gideri var. Yani ailenin 18834 TL temel harcaması var.

Adım 3: Bütçe şablonunu oluşturalım.

Bütün resmi görmek için bir şablon oluşturalım. Biz 50-30-20 metodunu kullanacağız. Yani gelirin %50’si temel harcamalar, 30’u keyfi harcamalar-20’si de yatırım diyeceğiz.

Gelir: 30500Tahmini Gider: 18834
50 Temel İhtiyaçlar (olması gereken 15250)30 Keyfi Harcamalar (olması gereken 9150)20 Yatırım (olması gereken 1830)
Kira: 12000
Temel Alışveriş: 3000
Faturalar: 2000
Anne Abonman: 777
Baba Abonman: 777
Öğrenci Abonman 1: 140
Öğrenci Abonman 2: 140
Benzin: 2000 TL

toplam: 20834 (bütçenin üstünde)
Dışarda Yemek: 2000 TL
Tatil için birikim: 1500 TL
Çocuklara harçlık: 1500 TL
Giyim: 3000 TL

Toplam: 8000 TL (Bütçenin altında)
Gram Altın: 1184
Yatırım Fonu: 500 TL

Toplam: 1684 (bütçenin altında)
Bu tablo sadece eğitim amaçlı bir örnektir. Yatırım ya da para yönetimi anlamında bir tavsiye niteliği yoktur.

Gördüğünüz gibi bu tablo bize ailenin bir aylık bütçe planını ortaya çıkarıyor. Bu tablo bize neler anlatıyor:

  • Ailenin 30500 kazancıyla 50-30-20 planını uyguladığında temel ihtiyaçlar için 15250 TL ayırması gerekiyor. Ama şu anki harcamaları bu bütçenin üstünde.
  • Bu planı ayın başında yapmak aileye şu faydayı sağlıyor bu ay temel harcamaları karşılamak için bazı keyfi harcamaları kısmaları gerektiğini erkenden fark edebiliyorlar.
  • Örneğin bu ayki ödemeler için keyfi harcama bütçesini gözden geçirebilirler. Mesela giyim alışverişini, tatil birikimini ve dışarda yemek bütçesinden biraz kısarak 3750 TL artırabilirler. Bunun yanında 500 TL’lik yatırım fonunu da bu ay almayıp, temel ihtiyaçlara aktarabilirler.
  • Arabayı yarı yarıya daha az kullanarak benzin masrafını da azaltabilirler. Bu önlemlerle bütçeyi tutturabilirler.

Bu tabloyu aile yapmasaydı bu ayki masrafların fazlalığını göremeyecek ve ay ortasında borç ya da kredi kartı kullanmak durumunda kalacaklardı. Bu bütçe tablosu bize aylık faydalar sağladığı gibi uzun vadeli fayda da ortaya çıkarıyor.

  • Mesela bu tabloya göre aile temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Bu ay birkaç küçük hamleyle durumu kurtardı. Ama önümüzdeki aylar için önlem gerek. Örneğin bu ailenin şu anki gelirini 5000 TL kadar artırması rahat etmelerini sağlar.
  • Önlem olarak anne&baba daha yüksek gelirli bir iş aramaya başlayabilir. ya da zam görüşmesi yapabilir. Evin büyük çocuğu daha iyi kazandıran bir part time iş arayabilir ya da 2. bir burs alternatifi zorlayabilir.
  • Aile otomobilini çok kullanmıyorsa otomobili satarak yakıt ve bakım masraflarından kurtulabilir.
  • Temel giderleri düşürmek için alışveriş alışkanlıklarını değiştirebilir. Örneğin sebze meyveyi market yerine pazardan almak, evde gıda israfı yaşanıyorsa alışverişi haftalık yapmak gibi…
  • Evde enerji, su ve doğalgaz tasarrufu için önlem alabilir.

Bu yazımızı da okuyun: Ucuz Alışveriş Mümkün mü?

Aile bütçesi hayatınızın kontrolünü elinize almanıza yardım eder.

Gördüğünüz gibi aile bütçesi yapmak aslında oldukça önemli. Çünkü görmediğiniz detayları fark etmenizi sağlıyor. Yani aile bütçesi nedir dediğimizde aslında bir ailenin her şeyidir diyebiliriz. Peki siz aile bütçesi yapıyor musunuz?

Bu yazılarımızı da okuyun:

Aile bütçesi nedir başlıklı yazımızı sevdiniz mi? Sevdiklerinizle de paylaşın!

Başa dön tuşu